x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videanu pregăteşte o "gaură” în buget de 376 milioane euro

Videanu pregăteşte o "gaură” în buget de 376 milioane euro

de Gabriela Mladin    |    28 Mai 2009   •   00:00

Datoriile Companiei Naţionale a Huilei şi ale Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în total 376 milioane de eruo, urmează a fi şterse probabil printr-o hotărâre de Guvern iniţiată de ministrul Economiei, Adriean Videanu şi cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea.



Aflate în pragul executărilor silite, cele două companii de cărbune nu mai pot fi salvate decât prin anularea acestor datorii. Acest lucru duce la o "gaură" în buget, statul fiind văduvit de această sumă.

 "Urmează să vedem, în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană , dacă pot fi acordate ajutoare de stat pentru ştergerea datoriilor CNH şi SNLO, înainte sau după ce vor fi incluse în cele două companii energetice pe care vrem să le înfiinţăm", a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Cele două companii de cărbune au datorii către bugetului statului de 376 milioane de euro. La compania de huilă, sumele sunt mult mai, aproximativ 302 milioane de euro, în timp ce societatea lignitului, datorează statului 74 de milioane de euro.

Să ajuţi două companii strategice ale statului să reziste pe piaţă nu e loc rău, însă din aceste companii au "zburat" sume mari de bani spre firmele private. Niciodată, prioritate nu a avut statul pentru plata datoriilor către buget, lucru care la o firmă privată este imediat sancţionat.

Statul intervine acum să salveze companiile, însă nu a prezentat pic de interes atunci când au aflat că şefii acestor societăţi promovează un management defectuos. Schimbaţi din funcţii doar pe criterii politice, atunci când se schimba guvernul, niciunul dintre cei care au condus destinele acestor companii nu a fost tras la răspundere pentru fondurile cheltuite aiurea.


MILIARDE ARUNCATE PE VORBĂRIE ŞI PRIME!
De exemplu, la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a cheltuit pe telefoane mobile ale angajaţilor, anul trecut, 15 miliarde de lei vechi. Şi în anii trecuţi plăteau pe vorbărie zeci de miliarde de lei vechi. Anul acesta, după un imens scandal s-a decis ca doar cinci miliarde de lei vechi să fie folosiţi pentru serviciile de telecomunicaţii.

Închirierea de autoturisme cu şofer este pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia o practică veche de 12 ani. În fiecare an, compania de cărbune prefera să închirieze pe sute de mii de euro autoturismele, în loc să le achiziţioneze. Doar la o singură exploatare de cărbune din cele cinci pe care le deţine SNLO, în ultimii doi ani s-au cheltuit peste 300 000 de euro pentru închirierea maşinilor, adică peste 12 miliarde de lei vechi. În acest an, pentru 12 maşini, se va plăti suma de 130.000 de euro.  

Prioritatea companiei de cărbune era aceea de a plăti furnizorii privaţi, în timp ce în conturile bugetului de stat nu ajungea niciun leu. Până în decembrie 2006, SNLO primea subvenţie din partea Guvernului care coincidea exact cu suma datorată de societate, statului.

Managementul defectuos poate fi constatat inclusiv din faptul că, deşi ne aflăm la mijlocul anului 2009, cele două termocentrale din Gorj nu şi-au aprobat bugetul nici până în prezent pentru acest an.
Nu trebuie uitate primele care au fost date angajaţilor în urmă cu aproximativ o lună, prime care au însumat două milioane de euro pentru SNLO şi complexurile energetice din Gorj.


VIZITE LA CNH ŞI SNLO
Duminică urmează ca la Târgu-Jiu şi, probabil, şi Valea Jiului să vină Adriean Videanu, Gheorghe Pogea şi Sorin Blejner, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.Cu siguranţă subiectul ce va fi discutat la Gorj şi Hunedoara este ştergerea acestor datorii ale companiilor, una de huilă din petroşani şi alta a lignitului din Târgu-Jiu.

Despre noile companii energetice nu s-au oferit foarte multe detalii, însă se spune că ele ar urma să fie create exact în jurul celor două companii de cărbune. Astfel, SNLO împreună cu cele trei complexuri energetice din Oltenia, Rovinari, Turceni şi Craiova, şi o parte din hidrocentrale va constitui o companie energetică, în timp ce CNH cu termocentralele Mintia şi Paroşeni şi cele mai bune hidrocentrale de la Porţile de Fier I şi II, vor face parte din cea de-a doua companie energetică. Mixând cu energiile, cea mai ieftină produsă pe apă şi mai scumpă produsă pe cărbune, autorităţile sunt acuzate de specialişti că nu ar crea în final o piaţă internaţională competitivă. În plus, ar distruge Hidroelectrica aflată în topul producătorilor de energie ieftină. 

×
Subiecte în articol: observator două companii cărbune