x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (VIDEO) Aşa au petrecut Elena şi Nicolae Ceauşescu ziua de 23 august. Vă mai aduceti aminte?

(VIDEO) Aşa au petrecut Elena şi Nicolae Ceauşescu ziua de 23 august. Vă mai aduceti aminte?

23 Aug 2012   •   08:40
(VIDEO) Aşa au petrecut Elena şi Nicolae Ceauşescu ziua de 23 august. Vă mai aduceti aminte?

Ultimul 23 august al cuplului Ceausescu ii infatiseaza urmarind defilarea fortelor armate si a "oamenilor muncii" din balconul Muzeului National. Dupa defilare, Ceau­ses­cu a vizitat Casa Poporului.

Citeste si cum se petrecea ziua de 23 august, din amintirile colonelului (r) Adrian Eugen Cristea, adjunctul sefului Directiei a V-a a Securitatii. (din 1979 si pana in iunie 1989)

Pana in 1989 ziua nationala a fost 23 August, in amin­tirea declaratiei de iesire a Romaniei din razboiul impotriva Puterilor Aliate. Dupa 1990, ziua nationala a Romaniei a fost declarata 1 Decembrie.

Ca un fapt indedit, ziua care a fost, vreme de 40 de ani, sarbatoare nationala a Romaniei si care teoretic simboliza unirea tuturor romanilor sub semnul unui scop suprem (faurirea societatii socialiste si inaintarea spre comunism) a inceput, de fapt, ca o zi a discordiei. In 1945, la prima aniversare a lui 23 August, regele Mihai si prim-ministrul Petru Groza s-au boicotat reciproc: regele tocmai ceruse demisia cabinetului, iar premierul refuzase – rezultand astfel episodul pe care istoria il numeste 'greva regala' (august 1945-ianuarie 1946), scrie historia.ro


×