x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO: Estonia este campion al digitalizării. Avem multe de învățat

VIDEO: Estonia este campion al digitalizării. Avem multe de învățat

16 Iun 2021   •   20:18
VIDEO: Estonia este campion al digitalizării. Avem multe de învățat

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, la Palatul Kadriorg, de omologul eston, Kersti Kaljulaid, cu ocazia vizitei de stat pe care o efectuează în Estonia.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri şi joi, o vizită de stat în Estonia. Vizita are loc în contextul aniversării centenarului relaţiilor diplomatice româno-estone şi a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi ca urmare a dialogului constant româno-eston la nivel înalt din ultimii ani.

Joi, şeful statului va avea întrevederi cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, precum şi cu preşedintele Parlamentului eston, Jüri Ratas. De asemenea, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independenţă şi va vizita Primăria oraşului Tallinn, Centrul e-Estonia şi start-up-ul Unicorn Squad, şcoală profesională de robotică.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Estonia este mult înaintea țării noastre în ceea ce privește digitalizarea și e-guvernarea și a spus că va încuraja responsabilii români să îi contacteze pe cei estoni.

Iohannis a fost întrebat, în cadrul vizitei sale în Estonia, cum poate România să se inspire din sistemul de e-guvernare estonian pentru modelarea propriului sistem digital, ținând cont și de faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență este axat și pe această componentă digital.

„Am abordat această chestiune, foarte importantă, în discuția cu doamna Președinte. Este cunoscut faptul că Estonia este un campion al digitalizării și e-guvernării. Este la fel de clar că relațiile noastre foarte bune sunt o bază solidă pentru o colaborare în acest domeniu. Voi încuraja pe toți responsabilii de la noi din domeniu să contacteze pe omologii lor din Estonia și să încercăm să lucrăm împreună la un concept de succes. Estonia este cu mult, aș spune chiar foarte mult, înaintea noastră în ce privește sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toții cetățenii, securitatea rețelelor și așa mai departe”, a spus Iohannis.

Președintele român a spus că România are multe de învățat de la Estonia și este optimist în ceea ce privește colaborarea în acest domeniu.

De altfel, Klaus Iohannis a menționat că în cadrul vizitei, joi, ca merge la centrul prin care estonii le arată musafirilor cum văd ei aici, în Estonia, sistemele de e-guvernare, e-servicii și securitatea acestora.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis estonia