Organizaţia Vier Pfoten a atacat la Curtea de Apel Bucureşti normele din legea care permite începerea eutanasierii câinilor fără stăpân, intrată în vigoare în septembrie 2013, informează un comunicat al Vier Pfoten, citat de Agerpres.
'Am avertizat deja autorităţile că uciderea câinilor fără stăpân nu este o soluţie reală. Vom lua toate măsurile necesare pentru a convinge Guvernul să oprească această lege şi şi adopte una care să creeze bunăstare atât pentru oameni, cât şi pentru câini. Acţiunea legală de la Curtea de Apel este prima etapă, având în vedere că sezonul uciderilor a început deja', a declarat Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten Internaţional.
Potrivit comunicatului, normele de aplicare a noii legi conţin unele prevederi care contrazic alte legi şi devin, astfel, inaplicabile. Spre exemplu, potrivit normelor de aplicare a Legii 258/2013 de gestionare a câinilor fără stăpân, autorităţile locale pot încredinţa gestionarea câinilor fără stăpân oricărei companii private. În schimb, potrivit legii 258/2013, concesiunea se face doar către anumite entităţi cu competenţe specifice.
'Am descoperit o serie de inadvertenţe în normele de aplicare a legii 258/2013 şi le-am atacat din punct de vedere legal. Aceste reglementări tratează câinii ca pe nişte deţinuţi. Descurajează adopţiile, în schimb încurajează fraudele şi afacerile locale ilegale de omorâre a câinilor. (...) Justiţia ar putea suspenda legea uciderii la prima înfăţişare, care va avea loc în curând', a adăugat Păun.
Vier Pfoten a raportat deja peste 70 de cazuri de nereguli din adăposturile publice şi cazuri de cruzime asupra câinilor fără stăpân, care includ otrăviri, focuri de armă şi alte metode de ucidere.
'Întregul tablou include, pe lângă legea uciderii, aceste abuzuri şi cazuri de ucidere prin tortură comise de criminali aflaţi încă în libertate, toate acestea sub ochii poliţiei care nu face nimic', a mai spus Păun.
Vier Pfoten face apel către Guvernul României să suspende aplicarea actualei legi şi să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să pună capăt uciderilor, favorizând în schimb aplicarea unor metode umane şi sustenabile de gestionare a populaţiei de câini fără stăpân.