x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vier Pfoten: Măsura amendării persoanelor care hrănesc câinii fără stăpân, "o bombă cu ceas"

Vier Pfoten: Măsura amendării persoanelor care hrănesc câinii fără stăpân, "o bombă cu ceas"

13 Mai 2013   •   13:44
Vier Pfoten: Măsura amendării persoanelor care hrănesc câinii fără stăpân, "o bombă cu ceas"

Coordonatorul de proiecte al organizaţiei Vier Pfoten România, Kuki Bărbuceanu, a susţine că amendarea persoanelor care hrănesc câinii fără stăpân, măsură pe care Primăria Capitalei vrea să o introducă, este "o aberaţie cap - coadă", iar aplicarea ei ar fi "o bombă cu ceas".

Decizia de a propune introducerea unei amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoanele care hrănesc câinii fără stăpân a fost luată în urma comentariilor şi propunerilor făcute de cetăţeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică, a declarat Răzvan Băncescu.

În replică, reprezentantul Vier Pfoten a apreciat că acei cetăţeni care au înaintat o astfel de propunere, "în afară de faptul că un câine are patru picioare, o coadă şi un bot, nu mai cunosc nimic" despre acest animal.

Bărbuceanu a mai spus că, trăgându-se din lup, câinii vor continua să umble în haită, pentru a-şi procura hrană, iar "dacă până acum oamenii se plângeau că le muşcau copiii, acum vor fi mâncaţi copiii". "Dacă s-ar aplica (amendarea cetăţenilor care hrănesc câinii fără stăpân, n.r.), ar fi un dezastru, o bombă cu ceas", a mai spus Bărbuceanu, potrivit Mediafax.

Proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti care modifică HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti s-a aflat în dezbatere publică până la 30 aprilie şi urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali într-o şedinţă viitoare.

Printre modificările propuse se regăseşte şi obligativitatea posesorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală de a-i steriliza în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii. Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.

Proiectul, în forma în care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care încalcă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din "abandon privat", adică pui proveniţi din "monte accidentale" sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Tot acest proiect stabileşte şi faptul că persoanele fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene vor fi nevoite să achite o taxă de 170 de lei, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va rămâne gratuită.

În plus, câinii vor putea fi adoptaţi numai de către cei care fac dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală. Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptaţi poate fi făcută în acelaşi loc de unde au fost capturaţi numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare şi microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, pieţe, spitale, şcoli sau obiective de interes turistic.

×