x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viktor Orban l-a fentat pe Ponta ca să se întâlnească cu Băsescu

Viktor Orban l-a fentat pe Ponta ca să se întâlnească cu Băsescu

01 Iun 2012   •   11:59
Viktor Orban l-a fentat pe Ponta ca să se întâlnească cu Băsescu

Premierul Victor Ponta avea programata, vineri dimineata, o intalnire bilaterala cu premierul ungar Viktor Orban, insa aceasta nu a avut loc pana la ora transmiterii acestei stiri, dar seful Guvernului de la Budapesta se va intalni cu presedintele Traian Basescu.

Intrevederea celor doi premieri era programata pentru ora 8.00, la Palatul Parlamentului. Pana la ora transmiterii acestei stiri, intalnirea Ponta-Orban nu a avut loc.

In schimb, Presedintia a anuntat, in cursul zilei de vineri, ca presedintele Traian Basescu se va intalni cu premierul ungar Viktor Orban.

Surse din delegatia Romaniei afirma ca intalnirea celor doi premieri a fost stabilita initial cu acordul ambelor parti si a fost trecuta in draft-ul final al programului. Orban a ajuns in Romania joi seara, dar nu a venit la Parlament la ora 8.00, pentru intrevederea cu Ponta, ci a ajuns la ora 11.00, cand a avut loc primirea oficiala a tuturor delegatiilor.

Premierul Ponta a sosit la Parlament in jurul orei 8.00 si a asteptat intr-o camera inceperea celorlalte intalniri bilaterale programate incepand de la ora 8.45.

Duminica, premierul Ponta anunta ca va avea la sfarsitul acestei saptamani, la Bucuresti, o intrevedere cu omologul sau ungar Viktor Orban, pentru a discuta despre declaratiile unor oficiali de la Budapesta, printre care presedintele Parlamentului ungar, pe tema reinhumarii in Romania a poetului Nyiro Jozsef.

Ponta aprecia ca declaratiile oficialilor de la Budapesta "nu sunt in linia relatiei de buna-vecinatate dintre statul roman si cel maghiar".

Anterior, presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa" acestuia.

Reinhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef, care urma sa aiba loc, duminica, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, dupa ce premierul Ponta a afirmat ca Guvernul considera drept inacceptabil ca o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale anti-romanesti, anti-semite si pro-fasciste sa fie reinhumata pe teritoriul romanesc.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, declara la randul sau ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punctul de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata.

×