x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vile construite ilegal în albiile râurilor

Vile construite ilegal în albiile râurilor

de Andreea Căprescu    |    19 Mar 2010   •   00:00



Un raport de control emis de Prefectura Vâlcea arată că zeci de construcţii au fost ridicate ilegal în albiile majore ale râurilor, în zone inundabile. În localităţile verificate, documentaţiile privind Planul Urbanistic General (PUG) sunt atât de vechi, încât numai reflectă configuraţia zonelor şi nici nu au la bază studii de specialitate. O serie de construcţii au fost realizate fără autorizaţie de construire sau cu încălcarea prevederilor legale. Mai mult, responsabilii pe linie de urbanism sunt incompetenţi, dat fiind faptul că nu au vreun studiu sau instruire în domeniu.


Controlul efectuat în perioada februarie-martie a.c. a pus accentul pe modul în care au fost emise autorizaţiile, pentru diferite construcţii amplasate în albiile majore ale râurilor. Vizate au fost localităţile străbătute de pârâul Lotru (Voineasa, Malaia şi Brezoi), precum şi cele străbătute de râul Olăneşti (Vlădeşti, Păuşeşti-Măglaşi şi Băile Olăneşti). Verificările din teritoriu au scos la iveală mai multe nereguli. "Am descoperit o serie de neconformităţi, unele dintre ele fiind generatoare de grave deficienţe. Majoritatea documentaţiilor sunt vechi, iar în unele situaţii nici nu mai reflectă configuraţia locurilor. De exemplu, la Băile Olăneşti, am dat peste un proiect întocmit în 1977. Sunt depăşite prevederile Legii 50/91, privind autorizarea lucrărilor de construcţii, ceea ce înseamnă că la emiterea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire, nu se respectă legea", a declarat Ion Tudor, inspectorul-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Vâlcea. Potrivit spuselor sale, vina ar aparţine consiliilor locale. "Documentaţiile au fost aprobate cu hotărâri ale consiliilor locale, dar care au fost emise la patru-cinci ani de la data începerii lucrărilor, când, normal, ar fi să se aprobe într-o perioadă de maximum unu-doi ani", a adăugat Ion Tudor.


PUG-URI ÎNTOCMITE DUPĂ URECHE
Raportul Prefecturii arată modul dezastruos în care în unele comune vâlcene sunt întocmite PUG-urile. Documentaţiile extrem de importante nu au la bază studii de specialitate, pentru instruirea interdicţiilor de construire ca urmare a unor zone cu risc natural, gen, inundaţii sau alunecări de teren. "Pentru unele din localităţile verificate, respectiv Brezoi, Mălaia, Vlădeşti, reprezentanţii primăriilor au informat că sunt în lucru, la faza de avizare, noile planuri generale de urbanism, dar nici acestea nu sunt elaborate în baza unor studii de specialitate care să cuprindă zonele cu riscuri naturale, inclusiv studiile asupra torenţilor la localităţile montane. Din informaţiile primăriilor, acest fapt este cauzat de lipsa fondurilor", a explicat inspectorul-şef al ISC Vâlcea. Conform unui extras din raportul final, "persoana desemnată cu responsabilităţi pe linie de urbanism nu are studii de specialitate şi nu este instruită". De asemenea, s-a constatat că autorităţile administraţiei publice locale nu au îndeplinit obligaţia prevăzută în Normele metodologice de aplicare a Legii 50/1991, republicată, prin care trebuiau să asigure pregătirea şi perfecţionarea profesională a personalului din cadrul aparatului propriu. În raport se mai precizează că sunt autorizaţii de construire emise în baza unor documentaţii incomplete, că lipsesc piese scrise, piese desenate, referate, verificatori de proiecte, ceea ce constituie contravenţie. "De exemplu, parcaj auto peste pârâul Olăneşti" ALIROMAND Olăneşti, "Terasă şi pasarelă pietonală peste pârâul Olăneşti" NEX Olăneşti, "Locuinţă unifamilială Lupea Voineasa. O serie de construcţii au fost realizate fără autorizaţie de construire sau cu încălcarea prevederilor acesteia, ceea ce constituie contravenţie, conform Legii 50/1991, republicată", se arată în raportul dat publicităţii.


VILELE NU AU FOST DEMOLATE
Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că şi în prezent, în localităţile sus-menţionate se construiesc vile sau case de vacanţă, încălcându-se grosolan legea. Ridicate în albiile râurilor, aceste edificii constituie un real pericol. "Este un articol în Legea 310/2004 care spune că până la intrarea în vigoare a legii, cei care au efectuat construcţii în albiile majore ale râurilor, trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere, prin care îşi asumă toate riscurile. După aprobarea legii, s-a renunţat la această idee şi toate construcţiile trebuiau demolate. Mă deranjează că la noi ridicarea caselor din aceste zone încă se face pe propria răspundere", a menţionat Mihai Dincă, director coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Vâlcea. În cazul unor viituri, casele construite în imediata apropiere a râurilor au efect distructiv. "La o viitură, ele pot afecta în aval podurile, dacă se desprind bucăţi. Pe malul stâng al râului Lotru, la Păscoaia s-au ridicat vile în albia râului, iar statul român construieşte pentru proprietari diguri de apărare. O autorizaţie pentru construire în albia râului, din partea primăriilor, mi se pare un act de ilegalitate", a conchis Mihai Dincă.

Una dintre consecinţele emiterii autorizaţiilor de construire fără respectarea legii îmbracă mai multe aspecte. Fie se aplică amenzi de la 1.000 de lei la 100.000 de lei pentru lucrările obişnuite, fie sancţiuni care pornesc de la un milion de lei, în cazul lucrărilor executate la monumente istorice sau în zona de protejare, fie este atinsă latura penală.

×
Subiecte în articol: observator