x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vin americanii! - Romania, destinatie turistica pentru fecundare artificiala

Vin americanii! - Romania, destinatie turistica pentru fecundare artificiala

25 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Recentul caz al Adrianei Iliescu, devenita cea mai varstnica mama din lume i-a determinat pe americani sa vina in Romania pentru tratamente similare.
IRINA CRISTEA

SUCCES. Familia lui Kathryn si Cornel Butuceanu este de doua ori mai numeroasa dupa nasterea gemenilor Cristian si Nicolae Alexandru
Tarifele piperate ale clinicilor de fertilizare din SUA ii fac pe multi americani sa treaca Oceanul si sa-si caute in Europa sansa de a avea un copil pe cale artificiala. Romania poate deveni una dintre destinatiile lor preferate si o varianta tot mai atractiva pentru americanii care apeleaza la clinicile de fertilizare pentru a deveni parinti. O familie din SUA, cu venituri anuale medii de circa 50.000 de dolari, nu-si poate permite sa investeasca 80.000 de dolari pentru a deveni clientii unei astfel de clinici. Solutia s-ar putea afla in Germania, Israel, Franta sau Belgia. Si Romania a aparut recent pe aceasta lista.

CAZUL BUTUCEANU. Presa din SUA de ieri citeaza cazul lui Kathryn Butuceanu, care a apelat la specialistii romani pentru a deveni mama. Casatorita, la 49 de ani, cu un roman, femeia a inteles ca veniturile anuale ale familiei sunt mult inferioare celor 72.000 de dolari care ar fi acoperit costurile unui tratament de fertilizare. Ea a profitat insa de oferta unui specialist american care a initiat un program de colaborare cu clinici din strainatate, garantandu-le clientilor costuri mult mai mici decat concurentii sai din SUA. Doctorul Sanford Rosenberg le-a obtinut sotilor Butuceanu o donatoare de ovule din Romania si o echipa de specialisti care le-a fertilizat la Bucuresti. De aici, ovulele fertilizate au fost expediate in SUA, iar doctorul Rosenberg s-a ocupat de restul interventiei. Totul a costat 18.000 de dolari, iar familia Butuceanu s-a imbogatit cu doi baieti gemeni, in varsta de sase luni acum, Cristian si Nicolae Alexandru. "Cei doi copii sunt lumina ochilor nostri. Credeam ca numai cuplurile de medici sau de avocati, oameni care invart banii cu lopata, au resurse sa apeleze la fertilizarea in vitro", a declarat Kathryn Butuceanu pentru cotidianul New York Times.

TURISTI INEDITI. Cei mai multi americani care recurg la fertilizarea in vitro se orienteaza spre clinici din tara, dar solutiile venite din strainatate sunt tot mai tentante. Nu doar in Europa, ci si in Africa de Sud, Canada sau Israel, preturile sunt mult mai bune, iar calitatea serviciilor este cel putin la fel de buna. "Cu banii pe care i-ar investi pentru un tratament in SUA, pacientul poate veni in Africa de Sud, poate face tratamentul la Capetown, unde sa profite si de cateva zile de vacanta, si, la intoarcerea in State, are toate sansele sa-i fi ramas ceva bani", explica un specialist in fertilizare din Africa de Sud. O singura inseminare in vitro costa, in SUA, 12.400 de dolari, cost care nu include si asigurarea si alte cheltuieli adiacente. Procedura costa intre 2.500 si 4.000 de dolari in Italia.

VIS IMPLINIT

"Cei doi copii sunt lumina ochilor nostri. Credeam ca numai cuplurile de medici sau de avocati, oameni care invart banii cu lopata, au resurse sa apeleze la fertilizarea in vitro" - Kathryn Butuceanu
×
Subiecte în articol: observator butuceanu