x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vinovaţi doar în America

Vinovaţi doar în America

de Gabriela Mladin    |    13 Aug 2009   •   00:00
Vinovaţi doar în America

Control Components Inc. din California, compania americană implicată în mituirea mai multor reprezentanţi ai unor companii din lume, a pledat vinovată în faţa unui instanţe din Statele Unite, fiind astfel condamnată la plata unei amenzi de 18 milioane de dolari, informează un comunicat al Departamentului American de Justiţie.



Richard Morlok, reprezentantul acestei firme, a recunoscut că a dat şpagă, inclusiv în România, la Complexul Energetic Rovinari, pentru a obţine contracte în favoarea companiei.

Reprezentanţii firmei au recunoscut că în decursul a zece ani ar fi mituit funcţionari şi angajaţi de la companii private sau de stat din 36 de ţări pentru a obţine contracte comerciale, printre acestea şi Complexul Energetic Rovinari. Conform comunicatului de presă, compania americană a recunoscut că între 2003 şi 2007 a făcut 236 de plăţi cu caracter de mită, fapt care a dus la creşterea profitului net al societăţii cu peste 40 de milioane de dolari din derularea afacerilor respective.

Reamintim, Departamentul american de Justiţie a anunţat la începutul lunii februarie că directorul financiar al unei firme americane a recunoscut că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care se numără şi Complexul Energetic Rovinari. El a pledat vinovat în dosarul său în care este judecat pentru dare de mită, susţinând că peste 600.000 de dolari a fost şpaga pe care a dat-o către numeroşi oficiali guvernamentali.

CAZ INSTRUMENTAT DE FBI
A recunoscut, de asemenea, că în urma acestor metode, uzina a obţinut contracte de 3,5 milioane de dolari. Documentele Tribunalului citează societatea românească implicată sub numele de "Thermal Power Plant Rovinari". Richard Morlock risca cinci ani de închisoare pentru acuzaţia de corupţie, însă a colaborat cu autorităţile americane, lucru care l-a absolvit de pedeapsă.

În Statele Unite ale Americii, cazul de corupţie a fost instrumentat de FBI. În România, DNA se ocupă de anchetă pentru a identifica persoana căreia i-a dat mită cetăţeanul american, Richard Morlok. Conform rechizitoriului de acuzare al lui Morlok, cei care au primit mită sunt vicepreşedinţi, directori tehnici, directori generali şi directori de achiziţii, adică persoane care aveau autoritatea de a semna contracte. Singurul exemplu făcut public este cel al unui comision de 57.698 de dolari plătit unui oficial al companiei KHNP (Coreea de Sud), la ordinul lui Richard Morlok, la 21 aprilie 2004.

×
Subiecte în articol: observator