x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viziunea lui Mazăre pentru litoral: plajă comunală pentru cearceaf şi plajă pentru agrement nautic

Viziunea lui Mazăre pentru litoral: plajă comunală pentru cearceaf şi plajă pentru agrement nautic

04 Aug 2011   •   20:22
Viziunea lui Mazăre pentru litoral: plajă comunală pentru cearceaf şi plajă pentru agrement nautic

Primarul Constantei, Radu Mazare, a participat ieri, la Neptun, la dezbaterile deputatilor Comisiei pentru administratie publica, pentru a le spune parlamentarilor cum vede el functionarea turismului pe litoral. Deputatii au organizat o dezbatere legislativa "in deplasare" pentru a se intalni si cu primarii din zona. Radu Mazare a prezentat cateva dintre su­gestiile pentru dezvoltarea turismului date de specialisti ai Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), intr-un master plan elaborat la comanda Guvernului, pentru perioada 2007-2026. Studiul respectiv a fost facut pentru statiunea Mamaia si orasul Sighisoara si, conform primarului Constantei, autoritatile centrale ar trebui sa tina cont de el in intocmirea strategiilor pentru dezvoltarea turismului. Printre sugestiile OMT, prezentate de edilul Constantei, sunt construirea unei sosele de coasta care sa lege portul turistic Tomis de statiunea Mamaia, iar pentru prelungirea sezonului estival, sa se construiasca apartamente de vacanta, astfel incat turistii sa fie determinati sa vina pe litoral si in alte perioade decat cele trei luni de vara.

Radu Mazare a spus ca statiunile de pe litoral nu trebuie "tratate la fel" atat timp cat ele se adreseaza di­fe­ritelor categorii de turisti, unii dorind distractie, altii odihna si turism fami­lial, investitorii trebuie incurajati, fiecare hotel trebuie sa aiba plaja lui, anumite sectoare de plaja sa fie comunale sau publice, unde "sa vina lumea sa-si puna cearceaful", iar alte sectoare de plaja sa fie pentru agrement nautic.

"Parerea mea este ca in Romania, ca sa reusim sa facem ceva, trebuie sa fie cat mai putine reguli. Ca toata Europa este plina de reguli. Orice vrei sa faci ai niste costuri enorme si nu se poate. Noi nu avem nimic senzational si trebuie sa venim si sa oferim ceea ce altii nu ofera. Trebuie sa cautam aceste nise pe care sa mergem. In statiunile montane partiile apartin ministerului? Nu, apartin autoritatilor locale, ceea ce ar trebui sa se intample si cu plajele. Acum turistul unui hotel da pe sezlongul de pe plaja cat il costa camera, din cauza practicilor celor care au inchiriat plajele. Stiti ca sunt cazuri de felul asta? Plaja este plina de cei cu piatra ponce, cu porumbul, cu furaciune... nu-i bine! Cred ca legea asta trebuie sa faca cumva pentru a privi diferentiat litoralul asta", a afirmat Mazare, citat de Agerpres.

Referitor la restrictiile cu privire la muzica de pe terase, cluburi, care ii deranjeaza pe turistii de pe litoral, edilul a spus ca masurile respective nu trebuie stabilite de autoritatile centrale, ci de cele locale, in functie de specificul statiunii. "Jumatate din statiunea Mamaia functioneaza mai ales in week-end-uri, pentru cluburi si divertisment. Daca vorbesc cu baietii de la cluburi acum si am inchis muzica, jumatate din statiune va fi moarta, fara turisti", a spus primarul Constantei.

Dupa ce a plecat de la dezbateri, Radu Mazare a declarat ca discutia avuta cu deputatii a fost foarte serioasa, el lasand la o parte orice considerent politic. "Le-am explicat ca Mamaia nu mai este o statiune de sine statatoare si practic este o extensie, un cartier al orasului Constanta. Le-am dat exemplu zona de nord a statiunii, unde locuiesc 4.000-5.000 de oameni si le-am dat drept exemplu orase turistice ca Rio de Janeiro, Bodrum, Rodos. Le-am spus ca nu vad de ce ministerul trebuie sa vina si sa dea el autorizatie pentru o copertina. Intr-un oras turistic asa ceva nu se intampla nicaieri", a declarat primarul Constantei.

×