x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vladimir Voronin preseaza Romania

Vladimir Voronin preseaza Romania

01 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Vladimir Voronin nu vrea sa renunte cu nici un chip la vechea sa propunere legata de semnarea de catre Romania, statele Uniunii Europene, SUA, Rusia si Ucraina a unui Pact de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova. Autoritatile de peste Prut au cerut deja acestor tari sa ia parte la consultari pe marginea pactului, document prin care sunt recunoscute existenta natiunii moldovene, integritatea teritoriala si independenta Republicii Moldova.

REACTIE. Acum cateva luni, in plina dezbatere privind vestita limba moldoveneasca si istoria Republicii Moldova, Voronin a venit cu propunerea semnarii pactului. Presedintele Ion Iliescu declara la inceputul lunii iunie ca nu intelege exact rolul unui nou Pact de Stabilitate si Securitate pentru Moldova. Seful statului roman a anuntat atunci ca se va consulta cu liderii celorlalte state solicitate de Chisinau sa semneze documentul. Potrivit Mediafax, decizia de a trimite cereri de semnare catre comunitatea internationala a fost luata in sedinta de sambata a Consiliului Suprem de Securitate de la Chisinau. La aceeasi reuniune s-a discutat si situatia din Transnistria.

PESTE NISTRU. La Tiraspol, liderul separatist Igor Smirnov considera ca ideea de creare a unei federatii intre Moldova si Transnistria nu mai este "actuala". Ieri s-au implinit 14 ani de la proclamarea independentei republicii separatiste. Smirnov sustine ca a propus Chisinaului sa accepte convocarea unui referendum dupa modelul celui cipriot. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: observator