Ancheta făcută de procurorii militari in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a continuat ieri cu audierea politicianului Gelu Voican Voiculescu.
Ancheta făcută de procurorii militari in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a continuat ieri cu audierea politicianului Gelu Voican Voiculescu. Acesta s-a prezentat ieri-dimineaţă la Parchetul instanţei supreme, răspunzănd citaţiei emise de procurorii Secţiei Parchetelor Militare, din cadrul Ministerului Public. După evenimentele din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu a deţinut funcţia de viceprim-ministru in primul guvern provizoriu şi a fost responsabil de controlul asupra serviciilor secrete. El a fost citat pentru a fi audiat in dosarul privind uciderea prin impuşcare a patru persoane aflate in Piaţa Universităţii in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Voican Voiculescu a fost audiat ieri timp de mai bine de şapte ore. Potrivit unor surse judiciare, impotriva lui nu a putut fi incepută urmărirea penală, procurorii invocănd situaţia ambiguă generată de decizia recentă a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că civilii nu pot fi cercetaţi şi judecaţi de procurori şi judecători militari. Astfel că dosare precum Mineriada şi Revoluţia ar putea fi declinate spre procurorii civili.
de la cozma li se trage? Iniţial, in această anchetă au fost puşi sub invinuire generalul (r) Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andriţa - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Poliţie in rezervă Călin Traian Stefan (in prezent decedat), Costea Dumitru şi Constantin Vasile. Dosarul a fost trimis Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie in 2000, dar in 2003 judecătorii l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmărire penală. In urma declaraţiilor existente la dosar şi după reaudierea lui Miron Cozma, fostul lider al "lămpaşilor", procurorii militari l-au pus sub invinuire şi pe fostul preşedinte Ion Iliescu.