Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că aproximativ 25% dintre pensiile de invaliditate se acordă ilegal. Ministrul a declarat că în următorii trei ani vor fi verificate toate dosarele care sunt suspectate a fi nejustificate. De verificări se va ocupa Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, urmând să fie crescută capacitatea acestuia şi să se mai înfiinţeze alte patru-cinci centre regionale, care să preia din activitate.
În prezent, statul plăteşte circa 900.000 de pensii de invaliditate. Conform ministrului, numărul pensionărilor pentru invaliditate a crescut din 2001 până în 2010 cu aproape 50%, de la aproximativ 600.000 la 900.000. Ministerul are informaţii conform cărora o parte din aceste pensii ar fi fost obţinute ilegal, prin mituirea medicilor.
Anul trecut, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a chemat 9.100 de persoane pentru verificare, din care 3.500 aveau propunere de pensionare de invaliditate, iar 35% dintre ei au fost respinşi. Alţi 4.500 au fost reverificaţi, iar 42% dintre ei au fost depensionaţi în urma verificărilor.
LI SE IAU BANII
Dacă se va constata că au primit pensia de invaliditate ilegal, cei găsiţi vinovaţi vor fi obligaţi să returneze banii primiţi. Ministrul a precizat că există două soluţii pentru cei care nu vor mai avea dreptul să primească pensia de invaliditate: fie să lucreze, fie să primească ajutor social. Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu crede că o parte din cei care primesc pensii de invaliditate muncesc şi la negru în acelaşi timp.
Ministrul Muncii a mai anunţat astăzi că va fi majorată penalizarea pentru pensiile anticipate, de la 30% la 45%, în conformitate cu noul proiect de lege a pensiilor. Mihai Şeitan a amintit că state precum Germania au măsuri legislative de penalizare pentru toată viaţa în cazuri similare şi este normal ca cei care ies mai repede la pensie să fie penalizaţi.
SPECIALE CORECTATE
Referitor la pensiile speciale, ministrul Muncii a specificat că ar putea fi reduse în urma recalculării aproximativ 25.000 dintre acestea, reprezentând 10% din totalul de aproximativ 200.000. Reducerea medie va fi de aproximativ 1.500 de euro. S-ar putea ajunge şi la diminuări de până la 80%, a mai spus ministrul, cei mai afectaţi urmând a fi magistraţii, aviatorii şi diplomaţii.
În cazul magistraţilor, diplomaţilor, parlamentarilor sau a celor de la Curtea de Conturi, legislaţia actuală prevede că statul tebuie să completeze pensia rezultată din contribuţie astfel încât ea să ajungă la 80% din salariul primit. Pensia medie în cazul procurorilor şi judecătorilor este de 8.599 de lei, deşi valoarea pensiei pentru care au contribuit este de doar 1.709.
Diferenţa de 7.515 lei este suportată de la bugetul de stat, astfel că, după aplicarea noii legi, ei vor obţine pensia în funcţie de contribuţie, pentru că statul nu-şi mai permite să plătească aceste diferenţe.
CALCULE
Reducerea pensiilor speciale va fi direct proporţională cu valoarea veniturilor încasate în ultimele luni de activitate, în funcţie de care au fost calculate pensiile. Ministrul a mai precizat că pensiile speciale ale angajaţilor din armată, poliţie şi servicii secrete vor fi recalculate în funcţie de soldele şi salariile pe care le-au avut, ca şi când ar fi contribuit la bugetul de asigurări sociale.
"Cu cât au obţinut solde mai mari în ultima lună de activitate cu atât pot rezulta pensii mai mici, cu cât pensia este mai mare cu atât reducerea va fi mai mare", a mai precizat ministrul Muncii. Deja au fost făcute simulări pe cazuri punctuale şi s-a descoperit că diferenţele nu vor fi semnificative sau că ar putea exista anumite majorări în anumite situaţii. Astfel, un locotenent-colonel din Ministerul Apărării cu un stagiu de cotizare de 34,7 ani, care, în prezent, are o pensie de 2.313 lei, va avea după recalculare 2.302 lei.
Un ofiţer SRI cu pensie de 2.903 lei şi stagiu de cotizare de 36,4 ani va obţine după recalculare o pensie 3.011 lei.