x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vona Gabor, scrisoare adresată politicienilor români: “Şi voi aţi face la fel”!

Vona Gabor, scrisoare adresată politicienilor români: “Şi voi aţi face la fel”!

de Istvan Deak    |    12 Aug 2013   •   14:30
Vona Gabor, scrisoare adresată politicienilor români: “Şi voi aţi face la fel”!

Preşedintele partidului Jobbik, Vona Gabor, a postat pe pagina sa de facebook o scrisoare deschisă adresată politicienilor români în care încearcă să motiveze afirmaţiile făcute în tabăra de vară de la Borzont (judeţul Harghita). Vona acuză presa că i-a răstălmăcit declaraţiile. “Vreţi să prezentaţi lumii întregi imaginea falsă că paşnica politică românească este afectată de agresivitatea politicii ungare. De ce e nevoie de această manipulare. Unul dintre motive ar putea fi procesele dumneavoastră de conştiinţă în legătură cu repetata blocare, de o manieră necinstită, a drepturilor minorităţilor maghiare din Transilvania. Dar nu sunt şi nu vreau să fiu psihologul vostru, aşa că vă las să vă căutaţi singuri motivele”, scrie Vona.

El considera că scrisoarea este necesară pentru salvarea relaţiei româno-ungare. “Am fost întrebat de un ziarist în legătură cu reprezentarea interesului maghiar, dacă aceasta ar însemna un conflict cu România, ni l-am asuma? Am răspuns cu da. Este de datoria unui partid ungar să îşi asume diferendul de opinie, deci conflictul, ca să îşi apere propria rasă. De aici, presa română a creat varianta că aş fi declarat război României. La asta a reacţionat parlamentarul Bogdan Diaconu şi Ministerul de Externe. Oare dacă ar fi vorba despre asumarea unui conflict cu un alt stat pentru drepturilor cetăţenilor români, răspunsul dumneavoastră nu ar fi fost acelaşi?”, notează preşedintele Jobbik.

Liderul formaţiunii de extremă dreapta susţine că nu are nimic împotriva cetăţenilor români. “Noi nu avem nici o problemă cu românii, nu suntem împotriva lor, ci pentru cei maghiari. Dacă am putea rezolva problema minorităţii atunci s-ar disipa toate problemele şi am avea un viitor comun. Am mai spus la Borzont că România şi Ungaria ar trebui să îşi unească glasurile împotriva Uniunii Europene şi a capitalismului global. Eu am conştiinţa împăcată. Îmi asum conflictul şi diferendul de opinie cu oricine. Ne despart multe puncte de vedere, dar sper să fiţi de acord că un conflict poate fi dus doar cu onoare, cu dreptatea în mână şi pe baza faptelor reale. Sper să luaţi în considerare aceste lucruri. Dacă nu o veţi face, atunci se va dovedi în fata tuturor, cui serveşte distorsionarea adevărului”, încheie Vona, care aminteşte ca a redactat scrisoarea nu doar în calitate de preşedinte Jobbik, ci şi de admirator real al scriitorului Mircea Eliade.






×
Subiecte în articol: vona gabor politicieni scrisoare