x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vopseaua de ouă, un pericol: este plină de substanţe toxice

Vopseaua de ouă, un pericol: este plină de substanţe toxice

de Monica Cosac    |    13 Apr 2016   •   15:48
Vopseaua de ouă, un pericol: este plină de substanţe toxice
Sursa foto: Fuse/Getty Images/Fuse

Ouăle frumos colorate, care se află pe masa fiecărui român în perioada Sărbătorilor Pascale, pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate. Una din trei tipuri de vopsea de ouă, dintre cele care se găsesc pe piaţa autohtonă, au în compoziţie între opt şi 10 E-uri, atrage atenţia InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, care a publicat, ieri, rezultatele unui studiu efectuat pe produsele vândute în magazinele din România. În cadrul acestuia au fost analizate 35 de produse tip vopsea de ouă, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentaţii organizaţiei din supermarket-uri, de la 3 producători şi distribuitori: Dr. Oetker RO S.R.L., Take Inteligent S.R.L., Hometex S.R.L.

Conform studiului, toate produsele analizate, fie că sunt sub formă de praf, granule sau lichidă, conţin aditivi alimentari. Cele mai multe, mai exact 57%, au în compoziţie între 5 şi 10 E-uri, toate fiind sub formă lichidă, în vreme ce vopseaua praf sau granule au un conţinut mai scăzut de aditivi (între unul şi trei E-uri).

În pieţele alimentare însă, în această perioadă apar şi vânzători ambulanţi care comercializează vopsea tipografică pe post de vopsea de ouă. Aceasta mult mai toxică pentru organism decât produsele din magazine, deoarece conţine plumb, avertizează medicii. 

Pentru evitarea substanţelotr toxice, se recomandă folosirea unor ingrediente naturale, aşa cum făceau şi bunicii noştri în trecut. Spre exemplu, cojile de ceapă galbenă pot fi folosite pentru a obţine o culoare portocaliu închis, sfecla roşie pentru o frumoasă nuanţă roz, iar cu boiaua de ardei culoarea ouălor va fi roşu-cărămiziu.

×
Subiecte în articol: vopsea de oua