x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Voronin este alergic la portocaliu

Voronin este alergic la portocaliu

09 Feb 2005   •   00:00

Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, spera intr-un nou inceput in relatiile cu Bucurestiul, dupa cum a declarat postului de radio Europa Libera.

MARINA CONSTANTINOIU

INCA NU. Presedintele Voronin nu stie inca daca va candida pentru un al doilea mandat prezidential
"Cu alegerea domnului Basescu in calitate de presedinte, eu deja aproape ca sunt convins ca relatiile noastre or sa se modifice, pentru ca domnul Basescu, chiar la prima vizita a dumnealui in Moldova, s-a demonstrat ca un om foarte pragmatic, concret", a declarat Voronin.

ISTORIE. El a precizat ca, inainte, relatiile moldo-romane se bazau mai mult pe "momente istorice, lingvistice si altele".

Pentru ca nu putea ocoli istoria, Voronin a facut referire si la Pactul Ribbentrop-Molotov, afirmand ca, in 1940, teritoriul Basarabiei a fost "eliberat" de sub ocupatie. A Romaniei.

EXPERIENTA. El este de parere ca, dat fiind faptul ca "Romania a depasit deja mai multe etape in directia aderarii la Uniunea Europeana, practica si experienta sa o sa fie de mare folos Moldovei". Voronin sustine ca Moldova a fost nevoita si obligata sa se apropie de UE din cauza pozitiei exprimate de catre Rusia in problema transnistreana.

Intrebat cum ar privi o eventuala cooptare a Romaniei in procesul de negocieri privind Transnistria, alaturi de Ucraina, OSCE si Rusia si de eventualele organisme occidentale (UE sau chiar SUA), el a afirmat ca nu vede de ce acest lucru nu s-ar putea petrece. Presedintele moldovean spera, totodata, ca in viitorul apropiat sa se intalneasca si sa discute probleme bilaterale si in special despre Transnistria si cu noul sef al statului ucrainean, Viktor Iuscenko.

REVOLUTII. Voronin, care este si presedinte al Partidului Comunistilor, sustine ca asa-zisul "scenariu portocaliu", similar cu cel din Ucraina, nu ii va afecta partidul. "Dar are un impact asupra societatii si incurajeaza opozitia, care nu are sanse sa castige alegerile, decat pe cai abuzive, prin tot felul de Revolutii Portocalii, ale Trandafirilor sau Florii-Soarelui", a spus el in acelasi interviu.

Seful statului moldovean este ingrijorat ca acest fenomen se poate raspandi si in alte tari. "Este un fenomen foarte periculos. Si nu pentru ca ne-am teme sa pierdem puterea. Dar daca cineva pregateste actiuni similare unei lovituri de stat, si nu alegeri democratice, si daca astfel de planuri sunt sustinute de asa-zise institutii democratice din Europa sau alte locuri, atunci permiteti-mi sa ma intreb ce inseamna democratie", spune presedintele Moldovei. Daca nu agreeaza "portocaliul", nu inseamna ca Voronin nu este gata sa accepte o posibila reorientare ideologica a partidului sau catre social-democratie. Un singur lucru nu stie inca: daca va candida sau nu pentru un al doilea mandat prezidential. Sigur este ca va ramane in politica.

×
Subiecte în articol: observator voronin