x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vosganian: Avem nevoie de finanţarea deficitului public

Vosganian: Avem nevoie de finanţarea deficitului public

14 Mar 2009   •   00:00

Senatorul PNL de Iaşi, Varujan Vosganian, a declarat, astăzi, la Iaşi, că România are nevoie de împrumutul de la FMI şi Comisia Europeană pentru finanţarea deficitului public, suma ce ar trebui obţinută de la organismele internaţionale fiind, în opinia sa, de 19-21 de miliarde de euro, informează Mediafax.



"Dacă mă întrebaţi despre necesitatea împrumutului, răspunsul este da, este necesar, pentru că avem nevoie de finanţarea deficitului public. Împrumutul total ar trebui să fie de 11 miliarde plus încă 8-10 miliarde ca să avem protecţie totală. Banii oricum nu vin odată, ci în tranşe. Trebuie să aducem investiţii străine în România şi este posibil ca lipsa unui acord cu FMI să creeze nelinişte printre investitori. În orice caz, cei de la FMI vor trebui să aibă o garanţie că deficitul public va fi ţinut sub control", a declarat, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, Varujan Vosganian. Senatorul PNL a explicat că unul dintre riscurile României în anul 2009 este legat de capacitatea de finanţare a deficitului bugetar, precum şi capacitatea de finanţare a contului curent. Vosganian a spus că datoria externă a României a ajuns la 50 de miliarde de euro, datoria publică reprezentând opt miliarde de euro. "Din cele 42 de miliarde de euro rămase, dacă excludem datoria publică, 24 de miliarde sunt scadente pe termen scurt, din care 11 miliarde aparţin sistemului bancar, iar 13 miliarde companiilor private", a spus senatorul PNL. Vosganian a afirmat că băncile nu au probleme legate de lichidităţile în lei, însă a adăugat că, în cazul în care apar dificultăţi legate de liniile de finanţare în euro, cursul valutar se poate deteriora.
"De aceea, se discută despre împrumutul de la FMI, pentru a exista suficienţi euro pentru plata datoriei externe. Totuşi, ar trebui evaluări mai clare legate de riscuri", a conchis senatorul PNL. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania miliarde