Autorităţile vrâncene au demarat planul de intervenţie în caz de suspiciune de pestă porcină africană (PPA), după ce într-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea, două dintre cele cinci probe recoltate s-au dovedit a fi pozitive, au anunţat vineri reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Vrancea.
"Este vorba de un caz de suspiciune de pestă porcină africană, în satul Lespezi, comuna Homocea. Avem rezultate pozitive în ceea ce priveşte PPA furnizate de laboratorul de la Brăila, urmând ca mâine dimineaţă să primim confirmarea acestui diagnostic de la Bucureşti. În şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) autorităţile au pus în mişcare planul pentru cazul de suspiciune de pestă porcină. Zona respectivă va fi izolată şi vor fi aplicate filtre şi blocări pentru tot ce înseamnă mişcări de carne din zona respectivă", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefectului Judeţului Vrancea, Gabriel Micu.
Potrivit acestuia, cazul a fost descoperit după ce proprietarul porcilor a observat ceva în neregulă cu animalele şi a chemat medicul veterinar.
"Cazul s-a descoperit într-un mod fericit, deoarece omul a observat ceva în neregulă cu porcii din gospodărie, a raportat situaţia medicului veterinar şi am putut declanşa foarte repede măsurile care se impun în astfel de situaţii", a spus Gabriel Micu.
Autorităţile locale au stabilit deja zonele în care se vor îngropa porcii, iar în cazul în care pesta va fi confirmată, vor fi sacrificate, în primă fază, doar cele cinci animale din interiorul focarului.
Potrivit ultimei actualizări a situaţiei privind evoluţia pestei porcine africane, dată publicităţii de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.042, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a depăşit 350.000.