x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VREMEA în următoarele două săptămâni. Locuitorii căror părţi ale ţării vor avea parte de CANICULĂ

VREMEA în următoarele două săptămâni. Locuitorii căror părţi ale ţării vor avea parte de CANICULĂ

22 Iul 2013   •   16:42
VREMEA în următoarele două săptămâni. Locuitorii căror părţi ale ţării vor avea parte de CANICULĂ
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni o vreme, în general, călduroasă, în unele locuri caniculară, chiar dacă vor exista scurte perioade în care valorile termice vor scădea în majoritatea zonelor ţării, informează agerpres.ro.

Potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabile în intervalul 22 iulie - 4 august 2013, temperaturile maxime vor ajunge şi la 36 de grade Celsius în zona Banatului, în timp ce minimele termice se vor încadra între 19 şi 21 de grade.

În zona Banatului, media regională a temperaturilor maxime va fi în creştere treptată de la 29 de grade până în jur de 36 de grade Celsius, valoare ce se va atinge în zilele de 28 şi 29 iulie. Începând din 30 iulie, vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi în jur de 34 de grade Celsius.

În prima săptămână se va produce şi creşterea mediilor regionale ale temperaturilor minime de la 14 grade până la 20 de grade Celsius, iar ulterior acestea vor marca o scădere uşoară, fără a coborî în nici o noapte sub 18 grade Celsius. În intervalul 22-27 iulie nu se aşteaptă ploi, dar începând cu 28 iulie acestea vor fi posibile zilnic, cel mai probabil sub forma averselor slabe cantitativ şi cu apariţie la nivel local sau chiar izolat.

Pentru regiunea Crişanei, până pe 28 iulie, vremea se va încălzi treptat. Astfel, media temperaturilor maxime va fi pe 22 iulie de 28 de grade Celsius, iar în zilele de 28, 29 şi 30 iulie va atinge 35-36 grade Celsius. Începând din 31 iulie, vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi în jur de 33 de grade Celsius.

În prima săptămână se va produce şi creşterea mediilor regionale ale temperaturilor minime de la 13 grade până la 19 grade Celsius, iar ulterior acestea vor marca o scădere uşoară, fără a coborî în nicio noapte sub 17 grade Celsius. Pe arii restrânse sunt posibile ploi slabe cantitativ şi eventual descărcări electrice pe 25 şi 26 iulie şi din nou pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, media temperaturilor maxime nu va depăşi 28 de grade Celsius în primele două-trei zile, dar apoi va creşte, astfel că, în week-end şi la începutul săptămânii viitoare, se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 35-36 de grade Celsius.

Între 31 iulie şi 4 august se vor înregistra valori termice medii diurne apropiate de norme, în jurul a 31 de grade Celsius. Între 22 şi 25 iulie, mediile temperaturilor minime vor avea mici variaţii, în jurul a 11-12 grade Celsius, dar până la sfârşitul lunii iulie vor fi în creştere, atingând un maxim de aproximativ 16 grade şi ulterior nu vor mai coborî sub 14 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă până pe 28 iulie, dar apoi fenomenele de instabilitate atmosferică se pot semnala local şi temporar în oricare din zilele rămase până la sfârşitul intervalului de prognoză, însă doar izolat vor fi posibile cantităţi de apă ceva mai însemnate.

În zona Maramureşului, temperaturile maxime nu vor depăşi, în medie, 28 de grade Celsius la începutul intervalului, dar apoi vor creşte, astfel că în week-end şi la începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 33-34 de grade Celsius. Între 31 iulie şi 4 august se vor înregistra valori termice medii în jurul a 32 de grade Celsius. Între 22 şi 25 iulie, mediile temperaturilor minime nocturne vor avea mici variaţii, în jurul a 12 grade Celsius, dar până pe 30 iulie vor fi în creştere spre aproximativ 18 grade Celsius şi ulterior nu vor mai coborî sub 16 grade Celsius. Apariţia ploilor va fi sporadică, dar izolat vor fi posibile, zilnic, fenomene de instabilitate atmosferică, cantităţile de apă fiind predominant neînsemnate.

În Moldova, până pe 29 iulie, vremea se va încălzi treptat, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne fiind în creştere. Astfel, media temperaturilor maxime va fi pe 22 şi 23 iulie de 26 de grade Celsius, iar în zilele de 29 şi 30 iulie va depăşi uşor 33 de grade Celsius. Începând din 31 iulie, vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi în jur de 30 de grade Celsius. În plus, se va produce creşterea mediilor temperaturilor minime nocturne de la 13 grade Celsius până la 19 grade Celsius pe 30 şi 31 iulie. Apoi acestea vor marca o scădere uşoară, fără a coborî sub 18 grade Celsius. Pe arii restrânse şi cu probabilitate mai mare în a doua săptămână, sunt posibile, zilnic, ploi slabe cantitativ însoţite, eventual, de descărcări electrice.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, procesul de încălzire va începe din primele zile şi va continua până în week-end, încât temperaturile medii maxime vor depăşi semnificativ mediile climatologice specifice perioadei şi nu vor mai coborî sub 30 de grade Celsius. Cele mai ridicate valori vor fi în jur de 32 de grade Celsius şi se vor înregistra aproape zilnic în a doua săptămână. Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin medii ale temperaturilor minime situate între 19 şi 21 de grade, cu valori ceva mai coborâte doar în primele două-trei nopţi. Aspectul predominant frumos al vremii se va remarca prin absenţa ploilor în cea mai mare parte a intervalului celor două săptămâni de prognoză.

În zona Munteniei, temperaturile maxime nu vor depăşi, în medie, 30 de grade Celsius la începutul intervalului, dar apoi vor creşte, astfel că, în week-end şi la începutul săptămânii viitoare, se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 35-36 de grade Celsius. Între 31 iulie şi 4 august, vremea va fi călduroasă şi se vor înregistra valori termice medii în jurul a 34 de grade Celsius. Între 22 şi 25 iulie, mediile temperaturilor minime nocturne vor avea mici variaţii, în jurul a 15 grade Celsius, dar până pe 30 iulie vor fi în creştere spre aproximativ 20 de grade Celsius şi ulterior nu vor mai coborî sub 18 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va fi redusă, dar izolat, în a doua săptămână, vor fi posibile fenomene de instabilitate atmosferică, cantităţile de apă fiind în general neînsemnate.

În Oltenia, în următoarele şase zile vremea se va încălzi treptat, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne fiind în creştere. Astfel, media temperaturilor maxime va fi pe 22 iulie de 28 de grade Celsius, iar în zilele de 28, 29 şi 30 iulie va depăşi 35 de grade Celsius. Începând din 31 iulie, vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 33-34 de grade Celsius. La începutul intervalului de prognoză şi până la 31 iulie, se va produce creşterea mediilor temperaturilor minime nocturne de la 15-16 grade Celsius până în jur de 20 de grade Celsius, după care acestea vor marca o scădere uşoară, fără a coborî sub 18 grade Celsius. Ploile vor fi sporadice, dar izolat, în a doua săptămână, vor fi posibile fenomene de instabilitate atmosferică, cantităţile de apă fiind în general neînsemnate.

La munte, vremea se va încălzi semnificativ în intervalul 22-29 iulie, în care atât temperaturile maxime, cât şi cele minime vor creşte în medie cu 4-6 grade. Ulterior, se preconizează o răcire uşoară vremii, însă valorile de temperatură se vor situa în continuare peste mediile climatologice ale perioadei. Instabilitatea atmosferică va fi redusă în prima săptâmână, după care pot fi şi zile când local sunt posibile averse şi descărcări electrice, dar şi atunci se conturează cantităţi de apă în general slabe.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 22 iulie - 4 august 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

×
Subiecte în articol: vremea meteo canicula