x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă - 10 ianuarie 2009

Vremea probabilă - 10 ianuarie 2009

de Dan Panaitescu    |    10 Ian 2009   •   00:00

În noaptea de 8 spre 9 ianuarie au fost minime de temperatură de până la –11°C la Filaret, –15°C la Băneasa şi –18°C la Afumaţi, iar în ţară –25°C la Miercurea-Ciuc şi Joseni, –21°C la Tolpiţa; –20°C la Rădăuţi, Întorsura Buzăului şi Târgu Secuiesc şi –19°C la Bacău.

Doar la câteva staţii meteo din Oltenia, sudul Banatului, Delta Dunării şi izolat în Dealurile de Vest nu a fost ger, respectiv mercurul termometrelor nu a coborât sub valoarea de –10°C. Gerul va persista, cel puţin în cursul nopţilor şi al dimineţilor, în cea mai mare parte a ţării. O uşoară creştere de temperatură va fi posibilă la noapte în extremitatea de răsărit şi ca urmare a pătrunderii unui aer mai cald, dar mai ales datorită înnorării cerului, cu nori de tip stratiform, din care doar izolat ar fi posibile fulguieli. O advecţie de aer cald va fi la munte, unde în următoarele două-trei zile vor fi temperaturi maxime pozitive, chiar până la 5...6°C. În astfel de condiţii, în depresiuni şi la câmpie, dar şi la podiş se va forma ceaţă, o parte asociată cu depunere de chiciură. Îndeosebi în Câmpia Română, ceaţa, care se va forma cel mai probabil spre dimineaţă, ar putea deveni persistentă şi ziua.
  • meteorolog Romica Jurca

 

La munte

Azi (sâmbătă):
Deşi temperatura aerului va marca o creştere uşoară, vremea se va menţine rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpaţii Orientali, unde numai izolat va ninge slab. Vântul va prezenta unele intensificări în zona înaltă. Local, pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă asociată cu chiciură.

Mâine (duminică):
Vremea va fi rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Local, pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă.
Poimâine (luni):
Vremea se va încălzi uşor. Cerul va fi variabil, dar pe văi şi în depresiuni local se va semnala ceaţă, mai ales dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă.

 

Bucureşti

Centru:             max.: 10C     min.: –80C
Periferie:           max.: 00C   min.: –100C
Azi (sâmbătă):
Vremea se va menţine rece.
Cerul va fi variabil, iar vântul slab. Vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va creşte în a doua parte a intervalului.
Mâine (duminică):
Vremea va fi rece, iar cerul variabil. Vântul va sufla slab. Îndeosebi noaptea, vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor. Maxima: 1°C; minima: –9°C.
Poimâine (luni):
Vremea se va menţine rece, cerul va prezenta unele înnorări şi va fi ceaţă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică va creşte. Maxima: 1°C; minima: –9°C.

 

Presiunea atmospherică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (sâmbătă):
Presiunea atmosferică va creşte în a doua parte a intervalului de la valori în jur de 762-763 mm Hg până la valori în jur de 768 mm Hg.
Mâine (duminică):
Presiunea atmosferică va continua să crească uşor de la valori în jur de 768 mm Hg până la valori în jur de 770-771 mm Hg.

 

Prognozy în Europa

În vestul, centrul şi sud-estul Europei, respectiv în cea mai mare parte a Arhipelagului Britanic şi a Franţei, în Ţările de Jos, Elveţia, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, jumătatea de sud a Ucrainei şi a Republicii Moldova, Bulgaria şi România, dar şi în Turcia, vremea va fi în general frumoasă, doar cu puţină ceaţă la orele dimineţii. În restul continentului se vor menţine înnorările. Pe arii relativ restrânse vor cădea precipitaţii, predominant sub formă de ploaie în ţările învecinate Mării Mediterane şi în nord-vestul Arhipelagului Britanic şi mai ales sub formă de ninsoare în ţările extrem-nordice şi de răsărit. Vântul va prezenta intensificări în regiunile din nordul şi nord-vestul continentului, trecător în zonele montane şi în cele unde vor predomina ploile. Temperatura aerului va fi în uşoară creştere în cea mai mare parte a Europei.

  • meteorolog Romica Jurca
×
Subiecte în articol: vremea vantul ceata meteo presiunea atmosferică