x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 10 martie 2009

Vremea probabilă 10 martie 2009

de Dan Panaitescu    |    10 Mar 2009   •   00:00

“Babele” din acest an au fost foarte “linştite”, în sensul că valorile de temperatură au fost ridicate, ploile, obişnuite pentru începutul de primăvară, nu au fost foarte însemnate cantitativ.



Chiar dacă în combinaţie cu apa rezultată din topirea zăpezii au condus la creşterea nivelurilor râurilor, în special a celor mici, cu albii înguste şi neamenajate hidrologic, aferente zonelor de deal şi de munte. În ultimele 24-36 de ore, ca urmare a scăderii temperaturii în straturile mai înalte ale atmosferei, la munte au mai fost ninsori, iar stratul de zăpadă a câştigat, cel puţin în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului, mai mult de 20-22 de centimetri. În condiţiile în care dinspre Europa Centrală vor mai evolua sisteme noroase de provenienţă nord-atlantică, deocamdată în ţara noastră vor mai fi precipitaţii, mai întâi în vest, nord şi centru, apoi şi în celelalte regiuni. Îndeosebi la nivelul norilor, temperatura aerului când mai creşte, când mai scade. Aceste variaţii termice se vor reflecta mai mult în forma precipitaţiilor, care din ploaie se vor transforma în ninsoare şi invers, în principal la munte. Variaţii termice vor fi de la o zi la alta şi în restul teritoriului, dar nu foarte mari. Minimele, ca urmare a degajării cerului, vor fi preponderent negative, posibil şi sub –6°C... –7°C în depresiunile Carpaţilor Orientali, îndeosebi ale celor situate pe rama vestică a acestor munţi, valori care nu pot face rău din punctul de vedere al agriculturii. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:         max.: 7°C    min.: –3°C
Periferie:     max.: 6°C    min.: –2°C

Azi (marţi):
Cerul va fi noros în prima parte a intervalului, când temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va creşte faţă de ziua precedentă.

Mâine (miercuri):

Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima: 12°C; minima: 0°C.

Poimâine (joi):

Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 11°C; minima: 0°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):
Cerul va fi mai mult noros şi mai ales în cursul zilei va ninge pe arii extinse în Carpaţii Meridionali şi local în restul masivelor. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va avea valori mai scăzute faţă de ziua precedentă.

Mâine (miercuri):
Cerul va fi mai mult noros şi mai ales seara şi noaptea vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali şi pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului va marca o uşoară creştere.

Poimâine (joi):
Cerul va fi mai mult noros. Vor cădea precipitaţii sub formă de ninsoare în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Meridionali şi local în restul masivelor. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere.

METEO EXTREM


Avertizările meteorologice pe teritoriul Europei sunt puţine astăzi, majoritatea fiind coduri galbene. Începând cu vestul continentului, găsim atenţionare cod galben pentru agitaţie maritimă în Spania. Continuând spre centru, Austria şi Ungaria au parte de cod galben pentru intensificări puternice ale vântului, iar în Slovacia există risc crescut de avalanşă. Excepţie de la codurile galbene fac Slovenia, cu atenţionare cod portocaliu, tot pentru risc crescut de avalanşă, şi Finlanda, unde întâlnim cod portocaliu pentru ninsori abundente.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În Peninsula Iberică, Peninsula Italică şi Grecia, vremea va fi în general frumoasă. În restul continentului, cerul va fi mai mult noros. Mare parte din potenţialul de umezeală va fi pusă în mişcare la înălţimi comparabile cu cele ale Munţilor Balcani şi Alpilor Dinarici, după care, în contact cu aerul mai rece din altitudine, acea umezeală ar putea deveni precipitabilă nu numai la munte, ci şi în zonele cu altitudini mici. Vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ploaie în ţările vestice, centrale şi de sud-est, unde şi vântul va prezenta intensificări, şi mai ales sub formă de ninsoare în cele nordice şi de nord-est, dar şi în zonele montane înalte din restul continentului. Temperatura aerului va scădea în sud-est, dar va creşte uşor în sud-vest, iar în restul regiunilor va avea valori maxime apropiate de cele din intervalul precedent. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo