Luna februarie a fost, este şi va rămâne o lună de iarnă, indiferent de aspectul vremii şi de numărul de grade din termometre. În această lună, mai şi ninge, iar din statisticile meteorologice, efectuate pe zeci de ani, în a doua jumătate a lunii ianuarie şi în cea mai mare parte a lunii februarie, ninsorile sunt frecvente şi însemnate cantitativ, viscolite chiar, urmate de perioade, mai lungi sau mai scurte, de ger straşnic.
În ultimele 48 de ore, în ţara noastră şi mai precis în regiunile vestice, nordice şi în cele centrale, dar şi în zonele de deal şi de munte, s-a consumat un episod de iarnă adevărată, cu ninsori care au depus un strat consistent de zăpadă, ninsori oarecum viscolite în cursul zilei de joi, când au fost intensificări de vânt în majoritatea regiunilor şi relativ liniştite ieri, când vântul a scăzut în intensitate. Va mai ninge şi la acest sfârşit de săptămână în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, mai puţin în partea sa de sud-est, astăzi şi mâine, în nordul Moldovei, dar luni ansamblul noros va coborî spre sud, va mai persista şi în centru, iar în rest cerul se va degaja. Cu această ocazie, va mai pătrunde aer rece, iar prin degajarea cerului şi în prezenţa unui strat proaspăt de zăpadă va veni şi ger, în principal în spaţiul situat în interiorul arcului carpatic. În condiţiile menţionate, şi radiaţia nocturnă va fi foarte importantă. Cel mai probabil, primăvara se pregăteşte să se instaleze, începând din 20 februarie. Până atunci vor mai fi posibile şi alte pasaje de iarnă, cu ninsori care nu par a fi prea însemnate cantitativ.
- meteorolog Romica Jurca
La munte
Azi (sâmbătă):Cerul va fi mai mult noros. Vor fi ninsori, în general slabe, în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi pe arii restrânse în restul zonei montane. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele din intervalul anterior.
Mâine (duminică):
Cerul se va menţine mai mult noros şi va ninge slab, mai ales ziua, în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali, în nordul Carpaţilor Orientali şi pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului va fi în scădere uşoară îndeosebi în cursul nopţii.
Poimâine (luni):
Vremea va fi rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi mai mult noros şi local va ninge în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. În restul zonei înnorările vor fi temporare şi ninsorile pe arii restrânse, mai ales ziua. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fi în scădere.
Bucureşti
Centru: max.: 60C min.: -30CPeriferie: max.: 50C min.: -40C
Azi (sâmbătă):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va creşte uşor.
Mâine (duminică):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor. Maxima: 6°C, iar minima: -4°C.
Poimâine (luni):
Vremea va fi rece. Cerul va fi noros şi temporar va ninge. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 4°C, iar minima: -5°C.
Presiunea atmosferică
Azi (sâmbătă):Presiunea atmosferică va creşte uşor de la valori în jur de 747 mm Hg până la valori de 751-752 mm Hg.
Mâine (duminică):
Presiunea va continua să crească uşor de la valori de 751-752 mm Hg până la valori de 755-756 mm Hg.
Prognoza în Europa
La această oră, la nord de zona geografică a României (nordul Ucrainei, Polonia şi sudul Republicilor Baltice) persistă formaţiunea ciclonică ce a fuzionat cu cea care a adus precipitaţiile în ţara noastră în ultima perioadă de timp şi care a favorizat pătrunderea de aer rece. Sistemele sale noroase vor mai determina ninsorile din aceste zile. În propria-i mişcare de rotaţie va "atrage" înspre sudul României ciclonii ce se vor forma deasupra întinderilor de apă menţionate, dar circulaţia aerului nu va fi favorabilă abordării teritoriului românesc, ci mai degrabă vor fi dirijate la est de acesta. Tot în altitudine, rămâne o masă de aer rece, coloana de aer se va menţine instabilă şi pot să apară averse, de ninsoare şi eventual de lapoviţă, în perimetrul aflat în afara acelor formaţiuni noroase organizate ca fronturi atmosferice.- meteorolog Romica Jurca
Citește pe Antena3.ro