x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 19 februarie 2009

Vremea probabilă 19 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    19 Feb 2009   •   00:00

În Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi la munte, unde a continuat să ningă, valorile termice la amiază erau negative. Ninsori şi valori de temperatură uşor pozitive au mai fost în Oltenia, nord-vestul Munteniei şi în nordul Moldovei.



Au fost ninsori liniştite, dat fiind faptul că vântul a slăbit din intensitate, comparativ cu ziua precedentă, şi regimul termic va fi asemănător sau uşor mai ridicat în următoarele două zile.

În Câmpia de Vest, unde a pătruns aer rece dinspre centrul Europei prin Câmpia Panonică, mercurul termometrelor va scădea noaptea şi sub -7°C...-8°C, iar ziua temperatura va trece uşor de 0°C. În urma ninsorilor din ultima perioadă de timp, în vest, nord, centru şi la munte, s-a depus un strat consistent de zăpadă, cel mai consistent de la începutul sezonului rece.

Ninsori vor mai fi şi în următoarele zile, însă va fi şi o pătrundere de aer cald şi în aceste condiţii, cel puţin în Câmpia Română, dar şi în Dobrogea. Tot în această parte a ţării se va intensifica vântul, urmând să atingă viteze mai mari, inclusiv în bazinul vestic al Mării Negre, diseară şi în prima parte a nopţii, după care intensificările de vânt se vor cantonaîn extremitatea de răsărit, o dată cu deplasarea centrului ciclonului din zona Bulgariei către Turcia şi bazinul central-sudic al Mării Negre. Presiunea atmosferică, şi în ţară, şi în Capitală, a scăzut puţin în ultimele 36 de ore, iar în continuare tendinţa sa ar fi de creştere, în extremitatea de sud-est, inclusiv la Bucureşti, creşterea va începe cel mai probabil pe parcursul zilei de vineri.

  • meteorolog Romica Jurca

METEO EXTREM
Centrul şi sud-estul Europei rămân în continuare sub atenţia meteorologilor, care au anunţat cod galben de ninsoare în Spania, Franţa, Germania şi Polonia. Codul portocaliu pentru vânt şi pentru ninsoare este prezent în Republica Cehă şi Ungaria.
În Austria, ninsorile au încetat, trecându-se de la codul roşu la cel portocaliu în cursul nopţii trecute.

 

La munte

AZI (JOI):
Cerul va fi variabil în zona Munţilor Apuseni, dar cu înnorări în rest. Va ninge pe arii relativ extinse, iar vântul va avea unele intensificări pe creste, viscolind sau spulberând zăpada. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.
MÂINE (VINERI):
Cerul va fi variabil în Carpaţii Occidentali şi mai mult noros în restul zonei montane. Va ninge pe arii extinse, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe creste. Temperatura aerului va avea valori uşor mai scăzute faţă de cele din intervalul anterior. Spre dimineaţă, pe văi şi în depresiuni, izolat vor fi condiţii de ceaţă.
POIMÂINE (SÂMBĂTĂ):
Cerul va fi temporar noros şi doar pe arii restrânse va ninge în general slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară scădere.

 

Bucureşti

Centru: max.: 4°C     min.: 0°C
Periferie: max.: 3°C     min.: 0°C
AZI (JOI):
Cerul va fi noros şi temporar vor fi precipitaţii, mixte în cursul zilei şi sub formă de ninsoare noaptea. Vântul va avea unele intensificări, îndeosebi noaptea.
MÂINE (VINERI):
Cerul va fi noros şi temporar va ninge. Vântul va sufla în general moderat, cu unele intensificări seara. Maxima: 3°C; minima: -4°C.
POIMÂINE (SÂMBĂTĂ):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va creşte uşor faţă de intervalul precedent. Maxima: 5°C; minima: -5°C.

 

Prognoza în Europa

În Spania, Portugalia, sudul Franţei, Elveţia şi nordul Italiei, vremea va fi în general frumoasă, iar în restul continentului cerul va fi mai mult noros. Vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ploaie în Turcia, în cea mai mare parte a Greciei, unde vor fi posibile şi descărcări electrice, sudul Italiei şi al Ucrainei, spaţiul ex-iugoslav şi pe arii restrânse în Arhipelagul Britanic, Belgia, Olanda şi în Danemarca. Ploaie, lapoviţă şi ninsoare se vor înregistra în Bulgaria, unde cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate, dar şi în Ucraina, Republica Moldova şi România şi mai ales ninsoare în Polonia, sudul Suediei şi al Norvegiei, în Finlanda şi izolat în Cehia, Slovacia şi nordul extrem al Germaniei. Vântul va prezenta intensificări în regiunile învecinate Mării Egee şi Mării Negre. Temperatura aerului nu se va modifica semnificativ.
  • meteorolog Romica Jurca

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo