x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 21 februarie 2009

Vremea probabilă 21 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    21 Feb 2009   •   00:00

În Lunca Dunării, Bărăgan, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei, dar şi în zona Carpaţilor de Curbură, vântul a suflat tare şi pe parcursul zilei de ieri, unde s-a asociat cu ninsori, multe dintre ele în a doua parte a zilei.



În judeţul Teleorman, unde la început a mai fost şi lapoviţă, în şase ore s-au totalizat 21 l/mp. O vreme de iarnă, cu ninsori liniştite, a fost în Transilvania, în jumătatea de nord a Moldovei şi la munte, unde stratul de zăpadă a mai crescut, iar în următoarele zile, şi mai ales la acest sfârşit de săptămână, vor mai fi ninsori, dar pe arii destul de restrânse şi în general puţine cantitativ, însă vântul va slăbi din intensitate chiar şi în bazinul vestic al Mării Negre, unde în ultimele două zile a avut viteze mari dinspre larg spre uscat, direcţie pe care de obicei marea devine agitată şi formează valuri mari. La ţărm şi în larg va mai fi vânt şi astăzi, dar dinspre nord către sud, adică un vânt care "taie" valul. Deşi în apropierea suprafeţei solului presiunea atmosferică va fi în creştere, în altitudine rămâne scăzută. La fel şi temperatura aerului. În aceste condiţii, întreaga coloană de aer va rămâne instabilă. În plus, în altitudine, circulaţia aerului va fi de aşa natură încât înnorările vor persista. Sunt posibile o creştere dar şi o scădere de temperatură în următoarea perioadă de timp, mai precis prin degajarea cerului noaptea, în prezenţa stratului de zăpadă, iar ziua, din aceleaşi motive de cer degajat, temperatura va putea creşte. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:
     max.: 5°C     min.: –2°C
Periferie:     max.: 4°C    min.: –4°C

Azi (sâmbătă):
Cerul va fi temporar noros şi va ninge slab spre seară şi în cursul nopţii. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă.

Mâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi în prima parte a zilei vor fi condiţii să ningă slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă. Maxima: 3°C; minima: – 6°C.

Poimâine (luni):
Cerul va prezenta înnorări temporare. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe alocuri. Maxima: 4°C; minima: – 7°C.

LA MUNTE


Azi (sâmbătă):

Cerul va fi mai mult noros. Temporar va ninge slab, îndeosebi ziua, cu precădere în Carpaţii Orientali şi Meridionali. Vântul va sufla în general slab, cu unele intensificări care vor accentua senzaţia de rece. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante, iar valorile minime vor coborî sub –10°C, valori ce caracterizează o vreme geroasă.

Mâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros. Mai ales în cursul zilei va ninge pe arii mai extinse în Carpaţii Meridionali şi în Munţii Banatului. Vântul va sufla în general slab. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior.

Poimâine (luni):
Cerul va fi temporar noros şi doar izolat şi trecător vor fi posibile fulguieli. Vântul va sufla în general slab. Temperatura aerului nu va avea modificări majore, valorile rămânând comparabile cu cele din intervalul anterior de prognoză.

METEO EXTREM


Nordul extem, centrul şi o mică parte din sudul Europei au avertizare cod galben pentru ninsoare şi vânt puternic. Norvegia, Finlanda, Germania, Austria, Cehia şi România sunt ţările cel mai afectate de ninsorile căzute în ultima vreme, pe alocuri zăpada fiind viscolită de rafalele puternice de vânt. Nici sudul Europei nu face excepţie, astfel că în Grecia întâlnim din nou codul galben, dar, de data aceasta, pentru vânt. În restul continentului, fenomenele de mai sus nu au ajuns azi la intensitatea care să permită meteorologilor emiterea unor noi coduri.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În Spania, Portugalia, sudul Franţei, Italia şi în jumătatea de sud a Greciei, vremea va fi în general frumoasă. În restul continentului, cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii pe arii relativ extinse, asociate cu intensificări de vânt, mai însemnate cantitativ în Turcia, unde vor fi ploi, iar în zona montană, lapoviţă şi ninsoare. Tot ploi vor fi şi în Belgia şi în Olanda. În ţările nordice va ninge, iar în cele centrale, precipitaţiile vor fi mixte. În Finlanda şi în nord-vestul Rusiei, îndeosebi la primele ore ale zilei, va fi ceaţă. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de ziua precedentă. Vântul va avea unele intensificări, mai puternice în centrul continentului. Maximele ar putea creşte uşor în vestul extrem, dar şi în zonele cu vreme frumoasă. Temperatura va scădea în nordul Ucrainei şi în vestul Turciei. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo