x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 21 ianuarie 2009

Vremea probabilă 21 ianuarie 2009

de Dan Panaitescu    |    21 Ian 2009   •   00:00

Ieri, vremea din ţara noastră s-a mai încălzit. În sudul Banatului, mercurul termometrelor a depăşit 15°C, iar valorile de temperatură care se vor înregistra în următoarele zile vor fi cu mult peste cele normale ale perioadei, în medie cu 8°C... 13°C la valorile nocturne şi cu 8°C... 11°C la cele diurne.



 Aşadar, o vreme deosebit de caldă, dar în mare parte din ţară şi ploioasă, ploi foarte bine venite, în special pentru agricultură. Sistemele noroase, de provenienţă mediteraneană, vor avea de escaladat Munţii Balcani şi Alpii Dinarici, urmând să se refacă într-o oarecare măsură în vestul şi în sud-vestul ţării noastre. În regiunile sudice şi de răsărit, circulaţia aerului în apropierea suprafeţei solului va fi orientată dinspre mare spre uscat. Un alt baraj muntos îl va constitui lanţul carpatic al Meridionalilor. Până vineri, inclusiv, ploile nu vor lipsi din nici o regiune a ţării noastre, dar în Transilvania şi în Dobrogea vor fi foarte puţine, în schimb în Muntenia, în Oltenia şi mai ales în zona de deal a acestor regiuni, plus la munte, vor fi însemnate cantitativ. Multe dintre ploi vor avea caracter de aversă şi nu sunt excluse, pe arii restrânse, şi descărcările electrice. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:
       max.: 8°C     min.: 5°C
Periferie:     max.: 7°C    min.: 4°C

Azi (miercuri):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă din an. Cerul va fi mai mult noros. Dimineaţa va fi ceaţă, posibil asociată cu burniţă. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

Mâine (joi):
Vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi temporar noros şi, mai ales noaptea, trecător va ploua. Vântul va sufla moderat. Presiunea atmosferică va scădea. Maxima: 13°C; minima: 5°C.

Poimâine (vineri):

Vremea se va menţine deosebit de caldă. Cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla moderat. Maxima: 12°C; minima: 3°C.

LA MUNTE


Azi (miercuri):

Vremea va fi caldă pentru această dată, iar cerul mai mult noros. Mai ales după-amiaza şi noaptea va ploua pe arii relativ extinse în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde izolat cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi local în restul zonelor montane.

Mâine (joi):
Vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi ploi, ce vor avea şi caracter de aversă, pe arii extinse în Carpaţii Occidentali şi Meridionali. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent.

Poimâine (vineri):
Vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, pe arii extinse în Carpaţii Meridionali şi Occidentali. Izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (miercuri):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 753-754 mm Hg.

Mâine (joi):

Presiunea atmosferică va scădea de la valori în jur de 753 mm Hg până la valori în jur de 747 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Cerul va prezenta înnorări în cea mai mare parte a continentului. Vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie în Peninsula Italică şi Peninsula Balcanică, unde aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor fi însemnate şi pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ, în Arhipelagul Britanic şi în ţările centrale. În regiunile nordice şi de nord-est, respectiv în Suedia, Norvegia, Finlanda, Republicile Baltice şi jumătatea de nord a Rusiei vor predomina ninsorile. În zonele cu precipitaţii şi mai ales în vest şi în centru, zonele montane înalte, dar şi în bazinul central al Mării Mediterane, vântul va continua să prezinte intensificări. Îndeosebi la orele dimineţii va fi ceaţă, asociată izolat cu burniţe sau ploi slabe. Temperatura aerului va avea valori maxime comparabile cu cele din ziua precedentă. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul vremea caldă meteo presiunea atmosferică