Ultimele două săptămâni din luna martie vor fi caracterizate, din punct de vedere meteorologic, prin valori termice oscilante ce se vor încadra, ziua, între 6 şi 16 grade Celsius, iar noaptea între -12 grade Celsius (la munte şi în Transilvania) şi 6 grade. În general, după data de 21 martie, vremea va intra într-un proces de răcire la nivelul întregii ţări, iar din 25 martie valorile termice revin la normal, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 18-31 martie 2013, informează agerpres.ro.
În zona Banatului, după o primă zi rece, cu valori medii diurne de 8 grade Celsius, temperaturile maxime vor creşte treptat până la valori de 15 grade Celsius, în data de 20 martie, caracterizând o vreme uşor mai caldă. Începând din data de 21 martie, vremea va intră într-un proces de răcire, până în data de 24 martie, când valorile medii diurne vor coborî până la 6 grade Celsius. În perioada 25-31 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, temperaturile maxime crescând spre 16 grade Celsius în ultimele zile ale intervalului. În prima săptămână, temperaturile minime vor avea o evoluţie oscilantă cu valori în medie cuprinse între -1 şi 4 grade Celsius. În intervalul 24-31 martie, acestea vor creşte treptat, ajungând la 6 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. Cantităţi mai însemnate se vor cumula în zilele de 21 şi 22 martie. Tot în data de 22 martie, trecător, precipitaţiile pot fi sub formă de lapoviţă.
Pentru regiunea Crişanei, temperaturile medii diurne cresc treptat în primele trei zile, de la o valoare medie de 8 grade Celsius până la 14 grade Celsius în data de 20 martie, apoi scad treptat până la 6 grade Celsius, în zilele de 22 şi 23 martie. Din data de 24 martie, temperaturile maxime vor avea o tendinţa de creştere, ajungând până la 14-16 grade Celsius, la sfârşitul intervalului. Mediile temperaturilor minime vor avea valori în creştere de la -8 grade Celsius la începutul intervalului, până la 6 grade Celsius spre sfârşitul perioadei de prognoza. Probabilitatea de precipitaţii e ridicată în aproape întreg intervalul. Cantităţile cele mai însemnate se vor înregistra în zilele de 21 şi 22 martie. Tot pe 22 martie precipitaţiile vor avea tendinţa de a se transforma trecător în lapoviţa şi ninsoare.
Conform prognozei ANM, în Transilvania, temperaturile medii diurne cresc treptat în primele trei zile, de la o valoare medie de 6 grade Celsius până la 12 grade Celsius în data de 20 martie, apoi scad treptat până la 4 grade Celsius în zilele de 22 şi 23 martie. Din data de 24 martie, temperaturile maxime vor avea o tendinţă de creştere, ajungând până la 12-14 grade Celsius, la sfârşitul intervalului. Mediile temperaturilor minime vor creşte de la -12 grade Celsius la începutul perioadei de prognoză, până la valori uşor pozitive la sfârşit. Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă pe 20, 23 şi 24 martie, dar în restul intervalului se va menţine ridicată. Cantităţile cele mai însemnate se vor înregistra în zilele de 21 şi 22 martie. În intervalul 22-23 martie precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţa şi ninsoare.
În zona Maramureşului, temperaturile medii diurne cresc treptat în primele trei zile, de la 6 grade Celsius până la 12 grade în data de 20 martie, apoi scad treptat până la 4 grade în zilele de 22 şi 23 martie. Din data de 24 martie, maximele termice vor avea o tendinţă de creştere, ajungând până la 12-14 grade Celsius, la sfârşitul intervalului. Minimele nocturne vor fi în creştere pe tot parcursul intervalului de prognoză, de la -10 grade Celsius până la 4 grade Celsius. Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în aproape întreg intervalul, exceptând zilele de 20 şi 23 martie. Cantităţile cele mai însemnate se vor înregistra în zilele de 21 şi 22 martie. În intervalul 22-23 martie precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
În Moldova, În primele trei zile, temperatura medie diurna va creşte de la valori situate în jurul a 6 grade Celsius până la 13 grade, în 20 martie. Apoi, vremea va intra într-un proces de răcire, iar valorile termice vor scădea până la valoarea de 6 grade Celsius în data de 22 martie. În următoarele trei zile, temperaturile maxime se menţin relativ constante. Începând din data de 26 martie, valorile vor creşte treptat, până la 12-14 grade Celsius. Valorile minime nocturne vor creşte, în medie, de la -8 grade Celsius, în prima noapte, până la 2-4 grade Celsius, la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi relativ scăzută pe aproape întreg intervalul, dar pe 21 şi 22 martie vor fi ploi, local posibil abundente. În noaptea de 22-23 martie şi în 23 martie în nordul regiunii, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, temperaturile maxime vor avea cele mai ridicate valori în zilele de 20, 30 şi 31 martie, când vor atinge, în medie, 14 grade Celsius. În 18, 20, 24 şi 25 martie se vor înregistra cele mai scăzute medii termice diurne, de aproximativ 6 grade. Temperaturile minime vor creşte treptat de la -4 grade Celsius în prima noapte, până la valori de 4-6 grade Celsius în intervalul 20-22 martie. Ulterior, minimele vor scădea, atingând valori uşor negative în noaptea de 23 spre 24 martie, după care vor marca o nouă creştere, spre 6 grade Celsius la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusă, cu excepţia zilelor de 21 şi 22 martie, când va ploua şi izolat se pot cumula cantităţi mai însemnate.
În zona Munteniei, în primle trei zile ale intervalului, vremea se va încălzi de la valori ale temperaturilor maxime de 8 grade Celsius până la 13-15 grade Celsius. Din data de 20 martie, urmează trei zile cu tendinţa de scădere a valorilor medii diurne, astfel încât în intervalul 22-26 martie acestea se vor situa în jurul a 8-9 grade Celsius. În ultimele zile mediile temperaturilor maxime vor creşte, de la o zi la alta, până la valoarea de 16 grade Celsius. Temperaturile minime cresc, în medie, de la valoarea de -6 grade Celsius în prima noapte, spre valori uşor pozitive, de până la 5 grade Celsius în noaptea de 21 spre 22. Urmează două nopţi cu tendinţă de răcire, în care minimele nocturne vor scădea până în jurul limitei de îngheţ, dar după 26 martie se remarcă o tendinţă de creştere constantă a minimelor, până la aproximativ 5 grade Celsius, în medie. În intervalul 21-22 martie va ploua, iar cantităţile de apă vor fi local însemnate. În restul intervalului de prognoză probabilitatea de precipitaţii va fi redusă.
În Oltenia, în primele zile, mediile maximelor vor creşte de la 7 până la 14 grade Celsius în 20 martie, apoi vor scădea la aceeaşi valoare în 22 martie. În intervalul 23-26 martie, temperaturile medii diurne se vor situa în jurul valorii de 10 grade Celsius, pentru ca apoi să crească treptat până la 14 grade Celsius, în ultima zi a intervalului. În primele cinci nopţi, temperaturile minime vor creşte de la -6 grade Celsius până la valoarea de 6 grade Celsius, apoi vor scădea atingând valori uşor negative. Începând din noaptea de 24 spre 25 martie, temperaturile minime vor avea o tendinţă de creştere, spre 6 grade Celsius, la sfârşitul intervalului. În 21 şi 22 martie va ploua, izolat mai abundent, iar în restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.
La munte, tendinţa maximelor diurne este de creştere de la valoarea de zero grade Celsius în prima zi, până la o valoare de 6 grade Celsius în ultimele trei zile ale intervalului, cu excepţia perioadei 21-23 martie, când se va semnala o uşoară scădere a mediilor diurne până la valoarea de -2 grade Celsius. Temperaturile minime vor avea o creştere accentuată de la -12 grade Celsius în prima noapte, pâna la zero grade Celsius, în ultimele două nopţi. În zilele de 21 şi 22 se vor semnala precipitaţii local însemnate cantitativ, la început ploaie, apoi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În intervalul 23-24 martie vor predomina ninsorile.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 18-31 martie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.