x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vulpile au fost odinioară cei mai buni prieteni ai oamenilor

Vulpile au fost odinioară cei mai buni prieteni ai oamenilor

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2024   •   21:20
Vulpile au fost odinioară cei mai buni prieteni ai oamenilor

Oamenii și vulpile au o istorie mai strânsă decât s-a crezut. Un studiu recent a descoperit că o vulpe a fost îngropată alături de un om în Patagonia, acum 1.500 de ani.

O nouă analiză a dovezilor dintr-o înmormântare din Patagonia, care datează de aproximativ 1.500 de ani, sugerează o legătură strânsă între un vânător din sudul Americii de Sud și specia de vulpe dispărută Dusicyon avus. Scheletul aproape complet al vulpii a fost găsit în mormânt alături de un vânător, notează CNN.

O analiză aprofundată a ADN-ului și a dietei vulpii a demonstrat că aceasta era îmblânzită și mânca aceeași hrană ca oamenii.

Descoperirea se adaugă la dovezi din alte situri funerare de pe alte continente care sugerează că vulpile au fost domesticite ca animale de companie în diverse culturi.

Noțiunea de vulpi ca animale de companie în America de Sud se aliniază cu dovezile din alte înmormântări de vulpi din Europa și Asia, a declarat dr. Aurora Grandal-d'Anglade, de la Universidade da Coruña din Spania.

Grandal-d'Anglade, care nu a fost implicată în noul studiu, a descris anterior morminte din Epoca Bronzului din Peninsula Iberică, care includeau zeci de câini și patru vulpi îngropate alături de oameni. Cercetătorii au descoperit că vulpile fuseseră aranjate la fel ca și câinii, ceea ce sugerează că și acestea erau tovarăși pentru oameni.

"Nu există niciun motiv pentru care vulpile nu ar putea fi domesticite", a declarat Grandal-d'Anglade pentru CNN. "Știm că oamenii din multe societăți complet diferite țin adesea animale domestice (inclusiv maimuțe, păsări, reptile) pur și simplu ca animale de companie. Privite din această perspectivă, apar tot mai multe situri în care vulpile par să fi jucat rolul de animale de companie."

Deși domesticirea nu a cauzat dispariția Dusicyon avus, este posibil ca introducerea câinilor domestici de către coloniștii europeni să fi dus la concurență pentru hrană și spațiu.

De asemenea, este posibil ca bolile transmise de câini să fi contribuit la declinul populației de vulpi.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: vulpi oameni prieteni