Peste 2,5 miliarde de lei - atat a inghitit Statuia Ecvestra a lui Stefan cel Mare de la Podu Inalt din 2003 incoace. O suma imensa, care a fost decontata din bugetul Consiliului Judetean Vaslui pentru tot felul de afaceri ciudate care s-au realizat in jurul acestui obiectiv.
Pentru un simplu WC, cu instalatii ca de pe timpul lui Stefan cel Mare, cu ceva gresie si faianta, presedintele CJ, Corneliu Bichinet, a platit 300 milioane de lei, din banul public. Alte 500 de milioane s-au dus pe cativa metri de mozaic, direct in conturile de la Rutier Construct, patronata de Danut Ursu. Banala flacara de la baza statuii marelui domnitor moldav indica, in doar cateva luni cat a functionat, un consum de 40.000 metri cubi de gaz metan. Cam asa arata un business dubios cu bani publici, la monumentul unui voievod care nu cunostea cuvantul "coruptie". CONTRACTUL. In 2003, presedintele CJ in functie in acel moment, Ion Manole, a semnat un contract cu firma Rutier Construct Husi pentru lucrari la Statuia Ecvestra de la Podu Inalt. Contractul 1750, din 28 august 2003, prevedea "reparatii curente la Statuia Ecvestra Stefan cel Mare, comuna Munteni de Jos". Valoarea contractului era de 734.482.871 lei. Durata contractului era, atentie!, de trei luni, pana la 28 noiembrie 2003. Or, lucrarile s-au prelungit pana in acest an, deci contractul a fost incalcat din start. Ce trebuia sa faca firma Rutier Construct pentru cele aproape 750 milioane de lei din bugetul judetului? In primul rand, erau prevazute reparatii cale acces - suma totala fiind de 651.173.000 lei, reparatii cabina paza - 52.729.000 lei, reparatii WC - 30.580.000 lei. Desi conditiile in care locuiesc agentii de paza sunt execrabile - de fapt, ghereta de paza a agentilor comunitari este o boxa infecta, ascunsa dupa niste salcii - , pentru Rutier Construct s-a gasit alta treaba. In locul vechiului WC, actualul presedinte al CJ, Corneliu Bichinet, a cerut sa se faca un grup sanitar "uman". Asa a rasarit un WC placat cu gresie si faianta, cam de 40 metri patrati suprafata construita, pentru care s-au cheltuit 302.000.000 lei! In conditiile in care metrul patrat construit la ANL ajunge in jurul a 200-240 euro/mp, la Vaslui (cu utilitati si finisari de clasa), un WC fara canalizare si fara apa curenta la statuia lui Stefan cel Mare costa 7,5 milioane lei/mp, adica 210 euro/mp! Am intrebat mai multi constructori cam care ar fi valoarea acestui grup sanitar. Majoritatea ne-a spus ca valoarea reala a acestui "obiect de inventar" al Statuii Ecvestre este de maximum 200 de milioane.INITIATIVA. WC-ul a fost construit la solicitarea presedintelui CJ Vaslui, Corneliu Bichinet |
Citește pe Antena3.ro
BANI
|
Conform cifrelor aflate in posesia noastra, in 2003 s-a consumat la Statuia Ecvestra de la Podu Inalt suma de 519,5 milioane de lei. Plata pentru paza gardienilor publici si iluminatul neoanelor... In 2004, conform datelor din buget, s-au cheltuit 1,18 miliarde de lei, din care 350 milioane de lei drept cheltuieli pentru intretinere si gospodarie, 400 milioane de lei reparatii curente si 410 milioane alte cheltuieli (probabil, gazul consumat la flacara "olimpica"). In acest an, consilierii judeteni au aprobat o suma la fel de mare pentru nevoile unei statui care nu consuma decat paza a trei-patru agenti comunitari si iluminatul public: 1,13 miliarde. La capitolul "alte cheltuieli" apare suma de 424 milioane de lei, iar la reparatii curente, 334,5 milioane de lei. Alte reparatii? Sau se mai face un WC?
|
GAZE CU NEMILUITA!
|
In spatele statuii lui Stefan cel Mare este celebrul contor de gaze. Este de notorietate scandalul starnit in iunie 2004, cand premierul de atunci, Adrian Nastase, a aprins la statuia lui Stefan cel Mare flacara comemorativa, pentru ca mai apoi sa se spuna ca, de fapt, gazul de la flacara provenea de la o butelie de gaz amplasata in tufisurile din zona. Timp de cateva luni, pana in iarna, flacara a ars nonstop. Lumina noaptea statuia lui Stefan. La un moment dat, presedintele CJ, Corneliu Bichinet, spunea ca lunar se cheltuiesc sute de milioane de lei pentru aceasta flacara. Cum de s-a ajuns ca in cateva luni de functionare (pentru ca din primavara acestui an flacara a fost stinsa) sa se consume 37.253 mc gaze? Nu cumva sunt "scapari"?
|