Intr-o discutie purtata cu doi investitori straini de pe piata romaneasca, jurnalistii austrieci reliefeaza problemele cu care se confrunta acestia in Romania.
Reprezentantul concernului Schauer in Romania, Martin Prissnitz, se plange de lipsa infrastructurii. 'Firma noastra produce grajduri si sisteme agricole. Suntem in Romania din 2007 si anul acesta vom miza pe ofensiva Synergie. Sediul nostru central este la Timisoara. Dimensiunea mare a tarii si lipsa infrastructurii ne-au privat de sansa de a ne muta in Capitala Romaniei, Bucuresti, dar acesta este urmatorul pas in planul nostru. In mod normal, o afacere se incepe cu angajati putini. Problema in Romania este ca nu putem acoperi toata tara. Un coleg de-al meu sta 10 ore in masina, ca sa ajunga la o sedinta de o ora. Daca mizam pe angajati multi, costurile devin prea mari. Nu vrem sa murim de prosti singuri pe piata, de aceea vom miza pe o retea in care sa implicam taranul simplu si distribuitorul de mancare pentru animale', spune Prissnitz.
Cat despre potentialul agricol al Romaniei, Prissnitz este convins: 'Romania are un potential urias in agricultura. De exemplu in domeniul carnii, productia autohtona nu acopera nici macar 50% din cererea existenta pe piata. O alta problema cu care ne confruntam in Romania este lipsa co-finantarii, ceea ce duce automat la o ingreunare a activitatii si pana la urma chiar la esecul anumitor proiecte. Uniunea Europeana a lansat proiecte mari si bine gandite, insa bancile nu vor sa finanteze. Ni se raspunde ca un grajd pentru porci nu e altceva decat un grajd pentru porci. Noi nu suntem in cazul Nokia sa ne schimbam domeniul de activitate in producerea automatelor de cafea, cum s-a intamplat cu De’ Longhi, care a preluat fabrica de la Cluj. Retragerea de pe piata din Romania nu este o solutie, desi o problema majora o constituie si perceptia romanilor asupra preturilor. Schauer vinde produse de calitate, dar in Romania, multi se viseaza conducand un Mercedes, cand, de fapt, ei au bani doar de o Dacie', spune Prissnitz.
Concernul Austro Diesel GmbH vede in Romania cea mai importanta piata de desfacere din strainatate. 'Romania reprezinta pentru noi cea mai mica, dar si cea mai interesanta piata externa. Este un fapt dovedit de interesul fata de produsele agricole. Potentialul Romaniei in sectorul agricol este urias, dar inca nu am reusit sa ne impunem cu adevarat', considera Johann Gram, seful concernului austriac, unic importator al masinilor agricole Massey Ferguson din SUA in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania. 'Suprafetele agricole din Romania depasesc pe cele ale primelor patru tari la un loc, insa criza economica este cel mai mult resimtita in Romania. Pe de alta parte, atragerea fondurilor europene destinate domeniul agricol sub forma amortizarii investitiilor este extrem de complicata. Noi am renuntat sa mai asteptam fondurile si avem deja o usoara crestere in Romania. Fata de 2010, anul trecut am avut o crestere a vanzarilor cu aproape 40%, ajungand la 57 de milioane de euro, iar Romania are meritul ei in aceasta cifra', a concluzionat Johann Gram.