Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, propune, intr-un articol publicat in editia electronica de ieri a cotidianului Washington Post, convocarea unei noi Conferinte de la Yalta, sub forma unei asocieri voluntare a noilor democratii europene.
|
COAGULANT. Saaka[vili (st~nga), organizator de revolu]ii
|
CONSOLIDARE. In viziunea sa, primul obiectiv consta in consolidarea democratiei in tarile din regiune. "Georgia si-a recastigat libertatea in urma cu 18 luni. Cu toate acestea, doua parti importante din teritoriul nostru - Osetia de Sud si Abhazia - raman neatinse de libertatea de care se bucura restul Georgiei. Putem si trebuie sa rezolvam in mod pasnic aceste dispute, pentru a imbunatati viata georgienilor", apreciaza el. De asemenea, Viktor Iuscenko intampina probleme in Ucraina in incercarea de a reconstrui economia tarii si de a combate coruptia si criminalitatea, dupa decenii de represiune si conducere ineficienta, a adaugat el.
Al doilea obiectiv al "noii Conferinte de la Yalta" se refera la "extinderea libertatii in regiunea Marii Negre". Republica Moldova, ca si Georgia, se confrunta cu un regim separatist care mentine pe teritoriul sau arme datand din perioada sovietica si care obtine profit de pe urma traficului de arme, droguri si persoane. In plus, Saakasvili apreciaza ca noua asociatie ar putea exercita presiuni in vederea sprijinirii opozitiei din Belarus si pregatirii acesteia pentru organizarea de proteste pasnice impotriva regimului lui Aleksandr Lukasenko.
LA VEDERE. Potrivit presedintelui georgian, al treilea obiectiv al organizatiei ar trebui sa fie "extinderea frontierelor libertatii dincolo de Marea Neagra". Toate tarile libere au o datorie fata de cei care nu se bucura de acest drept fundamental, cum sunt locuitorii din Zimbabwe, Cuba, Myanmar, care traiesc sub conducerea unor "tirani plini de cruzime", apreciaza el. "Este timpul sa ne intoarcem la Yalta", a declarat Saakasvili, adaugand ca, de aceasta data, participantii nu se vor mai angaja intr-o "diplomatie secreta, in care valorile sunt compromise si oamenii nevinovati sunt inlantuiti". El propune ca diplomatia noii asociatii de democratii "sa fie deschisa si concentrata asupra posibilitatilor viitorului", iar Yalta sa devina "un simbol al sperantei".
DE PRINCIPIU. Potrivit purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, citata de presa electronica, la reuniunea GUUAM de la Chisinau a existat o "discutie de principiu" intre cei trei presedinti pentru organizarea unei conferinte la Yalta. "Acest loc are o semnificatie aparte", a mai declarat Adriana Saftoiu, referindu-se la simbolistica Yaltei in istoria Europei de Est. Purtatorul de cuvant a declarat ca, deocamdata, nu s-a stabilit nimic concret in legatura cu aceasta initiativa.
Citește pe Antena3.ro