x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zborurile nu se opresc

Zborurile nu se opresc

21 Apr 2010   •   00:00

Un nou nor de cenuşă vulcanică a patruns miercuri dimineaţă în ţara noastră. Meteorologii estimează că în jurul orelor 15  norul va acoperi complet România, dar, datorită vântului puternic, norul de cenuşă se va deplasa rapid pe teritoriul României fiind posibil ca acesta să părăsească spaţiul aerian românesc.

Autorităţile din Ministerul Transporturilor au decis să nu restricţioneze traficul aerian, fiind menţinute doar avertizările de alertă în zbor. Traficul aerian continuă să fie perturbat de restricţiile încă valabile pe diferite aeroporturi europene.

"Suntem sub cod roşu, acel model matematic arată că există posibilitatea contaminării spaţiului aerian cu cenuşă vulcanică. De aici şi până la decizia Eurocontrolului de a restricţiona traficul aerian mai este drum lung. Zone de non-zbor sunt în jurul vulcanului, în rest autorităţile şi companiile aeriene decid. Şi noi am decis să nu restricţionăm zborurile" a spus Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

"Sunt aeronave care au venit de peste tot. Am făcut verificări la sol. Nu oprim zborurile, nu avem niciun motiv" declara miercuri dimineaţă şi Ministrul Transporturilor Radu Berceanu.

Ministerul Mediului afirmă că, având în vedere curenţii de aer şi traiectoriile acestora la altitudini mai mici de 2.000 de metri, în următoarele 24 de ore "este exclusă posibilitatea depăşirii concentraţiilor maxim admise de substanţe poluante pe teritoriul României.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului Ioan Mircea Cotoşman declara că din analizele datelor provenite din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului reiese că nu au existat depăşiri ale valorilor limită pentru posibilii agenţi poluanţi.

"Putem spune că trecerea norului de cenuşă vulcanică pe deasupra României nu a afectat calitatea aerului", a spus el, precizând că a fost analizată şi calitatea apei de ploaie căzută în ultimele ore în România, rezultatele preliminare arătând că nu a existat fenomenul de ploaie acidă.

"Caracterul acid al precipitaţiilor căzute în ultima perioadă nu a fost unul de o anvergură îngrijorătoare", a mai spus Cotoşman, precizând însă că mai multe detalii vor fi date publicităţii după finalizarea analizelor amănunţite de laborator.

×
Subiecte în articol: observator