x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zece funcţionari implicaţi în dosarul acordării ilegale a cetăţeniei române, arestaţi preventiv

Zece funcţionari implicaţi în dosarul acordării ilegale a cetăţeniei române, arestaţi preventiv

02 Mar 2012   •   06:06
Zece funcţionari implicaţi în dosarul acordării ilegale a cetăţeniei române, arestaţi preventiv

Judecatorii au emis mandat de arestare de 29 de zile pentru zece functionari implicati in acordarea nelegala de cetatenie romana unor moldoveni. Acuzatiile: trafic de influenta si luare de mita. A 11-a persoana va fi cercetata in stare de libertate. In total, 50 de persoane au fost audiate de politisti.

Pentru a obtine cat mai repede cetatenia, moldovenii apelau prima data la angajatii de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie. Aici dadeau doar 50 de euro. Cei care voiau si pasaport, trebuiau sa plateasca alti 250 de euro. Functionarii Starii Civile Sector 1 se multumeau doar cu 20 de lei ca sa le elibereze documentele. Prin aceiasi intermediari, moldovenii ajungeau si la Directia Generala Pasapoarte. Pentru 100 euro, aveau pasaportul in doar cateva zile. In schema intrau si angajati de la Biroul de Evidenta Persoanelor nr. 5, pentru moldovenii care voiau domiciliu in capitala. Astfel, s-a ajuns ca o mie de persoane sa fie trecute pe aceeasi adresa. Spaga aici era de 50 de lei sau echivalentul in cadouri.

Potrivit sefului sectiei Urmariri Penale, Valentin Selaru, numarul cetatenilor moldoveni care au beneficiat de redobandirea cetateniei romane in mod fraudulos se ridica la 200.

In mod normal, un moldovean ar fi devenit cetatean roman in cel putin opt luni. Cu spaga, problema era rezolvata in doar cateva zile.

Ancheta a fost declansata in urma cu aproximativ cinci luni. Autoritatile judiciare romane au colaborat pentru lamurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind in mod substantial de sprijinul Ministerului Justitiei din Romania si al conducerii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

×