x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi generali şi alţi 95 de militari, CONDAMNAŢI la închisoare pentru fraudarea unor concursuri în unităţi MApN

Doi generali şi alţi 95 de militari, CONDAMNAŢI la închisoare pentru fraudarea unor concursuri în unităţi MApN

13 Noi 2013   •   11:11
Doi generali şi alţi 95 de militari, CONDAMNAŢI la închisoare pentru fraudarea unor concursuri în unităţi MApN

Generalii Marian Ion şi Mihai Chiriţă au fost condamnaţi de ICCJ la patru ani şi, respectiv, doi ani de închisoare, alături de aceştia primind pedepse cu închisoarea alţi 95 de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari, în dosarul privind fraudarea concursurilor organizate în unităţi MApN.

Marian Ion, fost adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării, şi Mihai Chiriţă, fost şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnaţi pentru instigare la fals intelectual.

Potrivit sentinţei pronunţate marţi de completul de la instanţa supremă care a judecat cauza, din pedeapsa lui Marian Ion va fi dedusă reţinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 şi perioada pe care acesta a petrecut-o în arest preventiv, respectiv din 21 decembrie 2010 până în 18 martie 2011. De asemenea, lui Mihai Chiriţă îi va fi dedusă din pedeapsă reţinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 şi arestarea preventivă din 21 decembrie 2010 până în 17 februarie 2011.

Judecătorii de la instanţa supremă au mai decis prin aceeaşi sentinţă să îi condamne pe Dan Costel Crăciuneanu la doi ani de închisoare, pentru trafic de influenţă şi pe Crinu Ionuţ Onel la trei ani de închisoare pentru instigare la fals intelectual.

Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În mai 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 112 inculpaţi, din care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar), precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, potrivit procurorilor DNA.

În cursul anilor 2009 şi 2010, generalul de brigadă Ion Marian, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în mod repetat presiuni şi acte de influenţare asupra colonelului Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (preşedinte al comisiei de selecţie), pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate.

"Modalitatea practică gândită de inculpatul Ion Marian a constat în aceea că, de fiecare data, îl trimitea pe finul său, inculpatul maistru militar Din Dragoş, cu o serie de bileţele pe care erau scrise numele candidaţilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relaţionare avea în vedere conspirarea activităţilor frauduloase, în sensul evitării discuţiilor telefonice", a precizat DNA.

În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selecţie şi orientare Breaza a primit bileţele conţinând numele a 51 de candidaţi pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal.

Pentru alţi 12 candidaţi la concursul pentru ocuparea unor funcţii de subofiţeri desfăşurate în luna august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, prin intermediul altei persoane interpuse, Marian Ion a exercitat presiuni asupra colonelui Valerică Diaconu, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, pentru ca acesta să le distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.

Anchetatorii au mai stabilit că Marian Ion, împreună cu maistrul militar Din Dragoş, a participat la pretinderea şi primirea, de la o parte dintre candidaţii favorizaţi de la unităţile miliare din Breaza şi Piteşti, a sumei totale de 52.100 de euro.

În anul 2010, locotenentul colonel Crăciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelaşi tip de influenţe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizării unui număr de zece candidaţi, de la care a pretins şi primit sumele de 8.150 euro şi 6.300 lei ca preţ al traficării influenţei.

Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, s-a stabilit că în luna august 2010, s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

Înainte de susţinerea primului concurs, asupra comandantului unităţii, colonelul Diaconu Valerică, au început să exercite presiuni şi influenţe şi alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidaţi. Unele dintre aceste cadre aveau grade şi funcţii superioare, cum ar fi generalul maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Vasile Belciug, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonelul Ion Constantin, colonelul Ioan Burghelea, colonelul Vasile Vreme, colonelul Nicolae Mitu, colonelul Mihăiţă Băleanu, colonelul Stan Condruz, colonelul Gabi Costel Drăgoescu, locotenent colonel Gheorghe Anghelina şi alţii. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susţinerii probelor scrise pentru candidaţii favorizaţi de cei în cauză, au mai arătat procurorii.

Astfel, la primul concurs, comandantul unităţii militare din Piteşti Valerică Diaconu a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Preşedintele comisiei s-a împotrivit parţial, în sensul distribuirii către candidaţi a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susţinerii probei, de către maiorul Ovidiu Georgel Boşutar, din aceeaşi unitate militară, prin metoda mesajelor SMS, potrivit procurorilor.

Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră.

Generalul maior Mihai Chiriţă a susţinut zece candidaţi la acest prim concurs, ameninţându-l pe Valerică Diaconu pentru nedistribuirea grilei şi la proba a doua, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

După câteva zile, la aceeaşi unitate s-a organizat al doilea concurs, unde Mihai Chiriţă a susţinut alţi zece candidaţi, determinându-l pe comandantul unităţii să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de acesta, şi alţi ofiţeri au exercitat presiuni asupra comandantului unităţii, în sprijinul unui număr de 61 de candidaţi, cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeaşi metodă şi de către aceeaşi persoană. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, colonelul Nicolae Zamfirache, au susţinut procurorii.

Prin urmare, la unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei şi 52.000 euro.

În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi.

În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei. Printre aceştia ar fi generalul de brigadă Marian Ion, colonelul Vasile Belciug, lt. colonelul Dan Costel Crăciuneanu şi maiorul Crinu Ionuţ Onel.

×