x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de percheziţii în Borşa: Sunt vizate persoanele implicate în dosarul "Excavatorul"

Zeci de percheziţii în Borşa: Sunt vizate persoanele implicate în dosarul "Excavatorul"

08 Dec 2010   •   09:50

Un număr de 17 percheziţii au loc, în această dimineaţă, în localitatea Borşa, din judeţul Maramureş, la solicitarea unei comisii rogatorii cerută de autorităţile franceze în cazul utilajelor grele furate din Franţa de către localnici din Borşa.

Potrivit unor surse din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, la percheziţii participă poliţişti de frontieră şi din cadrul BCCO, verificările având loc la solicitarea unei comisii rogatorii cerută de autorităţile franceze, care au în derulare o anchetă paralelă în cazul utilajelor grele furate de către borşeni din Franţa.

Conform surselor citate, percheziţiile de miercuri dimineaţă de la Borşa vizează găsirea de acte şi alte probe privind utilajele furate din Franta.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţiile sunt în derulare, până la ora actuală nefiind operate, deocamdată, reţineri sau arestări.

La mijlocul anului trecut, zeci de persoane au fost duse pentru audieri la sediile teritoriale ale DIICOT din cinci judeţe - Cluj, Vâlcea, Maramureş, Timiş şi Arad - unde au avut loc ample descinderi care au vizat traficul cu utilaje grele furate din străinătate de către membrii unei reţele formate, în principal, din cetăţeni români. Majoritatea presupuşilor membri ai reţelei erau din localităţile maramureşene Vişeu, Borşa şi Moisei.

Utilajele erau declarate furate de către proprietarii din străinătate după ce erau aduse în România, astfel că aceştia încasau asigurarea pentru ele. Un alt mod de operare al reţelei presupunea introducerea utilajelor în România după ce erau modificate seriile de şasiu şi de caroserie ale acestora. Imediat ce erau introduse în ţară, utilajele erau ascunse într-o pădure din apropierea localităţii Borşa, iar apoi erau vândute sau închiriate. O parte din utilajele care aveau modificări ale seriilor de şasiu şi caroserie au fost depistate în punctele de frontieră, la intrarea în ţară, în timp ce altele au fost găsite în diverse zone din ţară.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că în zona Borşa-Vişeu acţiona o grupare infracţională axată pe utilaje de mare tonaj furate din Franţa, Belgia, Italia şi Marea Britanie.

Mediafax

×