De "soluţia salvatoare" pentru protecţia mediului - preluarea zilnică a zgurii de la Sometra Copşa Mică de o firmă clujeană de construcţii - s-a ales praful: timp de două luni, Tudor Construct SRL nu a mai preluat nici un gram de zgură, aceasta fiind depozitată ilegal in incinta societăţii de pe Tărnava Mare, sub privirile "ingăduitoare" ale autorităţilor locale.
Nonşalanţă - pe grecii de la Sometra Copşa Mică ii doare-n cot de obligaţiile de mediu
De "soluţia salvatoare" pentru protecţia mediului - preluarea zilnică a zgurii de la Sometra Copşa Mică de o firmă clujeană de construcţii - s-a ales praful: timp de două luni, Tudor Construct SRL nu a mai preluat nici un gram de zgură, aceasta fiind depozitată ilegal in incinta societăţii de pe Tărnava Mare, sub privirile "ingăduitoare" ale autorităţilor locale.Â
"Afacerea zgura" de la Copşa Mică a luat in ultimele zile o turnură care frizează penalul. Astfel, in urma investigaţiilor realizate de reporterii Jurnalului Naţional a rezultat că, in complicitate cu autorităţile locale de protecţia mediului, timp de două luni firma clujeană Tudor Construct nu a preluat de la Sometra nici un gram de zgură, aceasta fiind depozitată in societate. In acest mod este incălcată flagrant condiţia obligatorie impusă societăţii Sometra la eliberarea autorizaţiei de mediu - preluarea zilnică a intregii cantităţi rezultate din procesul de producţie - , in lipsa căreia uzina ar fi trebuit inchisă, potrivit legii, incă de la inceputul acestui an.
Â
CONTRACT DUBIOS. Directorul general al firmei Tudor Construct, Sorin Turean, recunoaşte că timp de două luni din cele patru care au trecut de la incheierea "contractului salvator", in baza căruia Sometra a obţinut autorizaţia de mediu şi a scăpat de inchiderea iminentă, nu a ridicat nici un kilogram de zgură din cele 170 de tone pe care ar fi trebuit să le preia zilnic. Despre debutul acestui contract dubios, managerul firmei clujene ne-a declarat: "Am fost contactat de Dimitrios Samaras, managerul de la Sometra, care aflase că am avut experienţă intr-o societate americană de profil. La inceput mi s-a prezentat o analiză de la INSEMEX Petroşani, prin care se arăta clar că zgura in cauză e substanţă nepericuloasă. Sunt probe prelevate in iulie şi in august 2006. Concluzia: deşeu nepericulos. Ca urmare, printr-o firmă de la Bucureşti, am depus o cerere pentru agrementare la Consiliul Pentru Calitatea in Construcţii şi la Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii şi, mă rog, toate probele necesare". In fine, potrivit lui Turean, "toate instituţiile abilitate şi-au dat acordul pentru folosirea acestui material la mixturile asfaltice".
Dar motivul real pentru care Tudor Construct a intrerupt preluarea zgurii n-am reuşit să-l aflăm. "In luna mai nu am mai efectuat decăt căteva transporturi către judeţul Cluj, pentru că nu aveam toate documentele necesare, iar după 13 iunie, transporturile au fost sistate din cauza unor diferende comerciale cu cei de la Sometra", a fost tot ce am putut scoate de la directorul firmei Tudor Construct.
Â
ARPM SIBIU - "COADĂ DE TOPOR". La solicitarea nostră, ARPM Sibiu precizează: "Contractul (dintre Sometra şi Tudor Construct - n.r.) prevede preluarea intregii cantităţi de zgură ce rezultă din producţia curentă şi nu include alte tipuri de deşeuri rezultate de pe platforma societăţii. Cantitatea generată conform datelor puse la dispoziţia ARPM Sibiu de agentul economic este de circa 170 tone/zi. Referitor la gestiunea deşeului in cadrul SC Sometra, precizăm că aceasta este analizată zilnic din punct de vedere cantitativ şi calitativ, intocmindu-se un buletin de analiză-certificat in vederea transportului".
Aşadar, ARPM Sibiu avea obligaţia să analizeze zilnic "cantitativ şi calitativ" zgura preluată de Tudor Construct, deci, nu avea cum să nu ştie că de două luni firma clujeană nu a mai preluat un gram de zgură de la Sometra, aceasta fiind depozitată in fabrică, intr-o haldă suprasolicitată, ceea ce incalcă atăt condiţiile de autorizare, căt şi planul de conformare aprobat inclusiv de organismul european in domeniu. Cine pe cine păcăleşte? Simplu: grecii, in complicitate cu "coada de topor" ARPM Sibiu, pe toată lumea.
Â
ALO! PROCURATURA? In legătură cu temerile exprimate de autorităţile din Cluj, şi anume că zgura de la Copşa Mică ar putea fi toxică, ARPM Sibiu precizează: "Opinia autorităţilor locale din judeţul Cluj are ca bază existenţa pe amplasamentul SC Sometra a unei halde de deşeuri periculoase. Depozitul este amplasat pe platforma industrială, fiind utilizat anterior pentru depozitarea deşeurilor generate in societate de-a lungul a zeci de ani de funcţionare, compoziţia materialelor depozitate fiind eterogenă. Preluarea deşeurilor periculoase de pe această haldă nu face obiectul contractului dintre Sometra şi Tudor Construct, ARPM Sibiu neemiţănd aprobări pentru transferul acestor deşeuri. Precizăm că depozitarea deşeurilor pe această haldă a fost sistată la data de 31.12.2006, conform cerinţelor legale".
In aceste condiţii, dacă zgura care a ajuns la Cluj este, aşa cum au constatat autorităţile clujene de mediu, neconformă condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu, deci, este toxică, fie şi in mică măsură, inseamnă că ea nu provine numai din producţia curentă, ci şi din vechea haldă, care ar fi trebuit să fie inchisă complet incă de la 31 decembrie 2006 (sau, rămănănd mult timp depozitată in societate, zgura se incarcă pur şi simplu cu plumb, cadmiu şi celelalte metale grele rezultate din procesul de fabricaţie). Chiar ne cred proşti atăt cei de la ARPM Sibiu, căt şi grecii de la Sometra? Ce părere au autorităţile centrale de resort - Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Ministerul Mediului - despre aceste mănării ordinare de la Sometra Copşa Mică? Dar Procuratura, avănd in vedere că avem de-a face cu o poluare voită, deci, cu o faptă penală?
Â
Managerii greci tac in continuare
Am solicitat conducerii de la Sometra răspunsuri la căteva intrebări legate de noua situaţie creată la Copşa Mică, dar, ca şi data trecută, nu am primit nici un răspuns, directorul general, Dimitrios Samaras, ceilalţi inşi din consiliul de administraţie (societatea nu are birou de presă, nici măcar un amărăt de purtător de cuvănt) preferănd să tacă, ca zgura-n haldă. Nici la telefon nu am avut vreo şansă. Invariabil, şefa de cabinet a managerului Dimitrios Samaras ne-a transmis "cu regret" că toţi cei din conducerea societăţii se află "intr-o sedinţă". Nu ne rămăne decăt să publicăm şi aceste intrebări, poate le vor citi şefii lor de la Mytillineos Holding.
Â
Către Conducerea SC Sometra SA Copşa Mică
Â
Domnule preşedinte-director general Samaras
Â
In urma investigaţiilor de presă realizate de reporterii Jurnalului Naţional la faţa locului a reieşit că firma Tudor Construct SRL nu a ridicat pănă in prezent nici jumătate din cantitatea de zgură prevăzută in contractul incheiat in acest scop (170 de tone pe zi), contract care a stat la baza eliberării autorizaţiei de mediu de către ARPM Sibiu şi a aprobării programului de conformare. In aceste condiţii, in virtutea Legii nr. 544/2001, vă rugăm să ne comunicaţi unde depozitaţi zgura nepreluată, avănd in vedere că, potrivit Acordului de Mediu nr. SB 13/23.01.2007, capacitatea celor două module ale depozitului dvs. temporar nu depăşeşte 120.000 de tone şi că doar unul este great de ARPM Sibiu.
In privinţa zgurei deja preluate şi valorificate de firma Tudor Construct, vă rugăm să precizaţi dacă acesta s-a incadrat prevederilor impuse de Agrementul Tehnic 015-07/124-2007, adică, zgura de 0-4 mm, pentru că din investigaţiile noastre la faţa locului a reieşit că la destinatar a ajuns o zgură care nu indeplinea aceste condiţii obligatorii.
Cu speranţa că de această dată ne veţi răspunde Alexandru Boariu Doru Cobuz redactori Jurnalul Naţional
Â
Vorbe-n vănt!
"Avertizez in mod public societatea Sometra, care a primit la 30 ianuarie 2007 notificarea suspendării autorizaţiei de funcţionare. Avertizarea vine ca urmare a faptului că societatea nu şi-a făcut monitorizarea pe dioxidul de sulf şi nu a realizat nici groapa (săc! - n.r.) de zgură pentru depozitarea deşeurilor, potrivit angajamentului tehnic. După data de 1 martie, funcţionarea societăţii va constitui infraţionalitate şi va intra sub incidenţa Codului Penal"
Sulfina Barbu fost ministru al Mediului
Â
ANMP doarme
"Am solicitat Gărzii Naţionale de Mediu şi reprezentanţilor noştri (săc! - n.r.) in teritoriu verificarea aspectelor sesizate de dvs. (situaţia de la Copşa Mică - n.r.) ,urmănd să vă comunicăm asupra măsurilor adoptate, in termenul prevăzut de Legea nr. 544/2001"
Office Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului
Â
Amendă
"Firma Tudor Construct nu are punct de lucru la Cluj, nu are spaţiu de depozitare, deci, ea ar trebui să ducă zgura direct la beneficiar. Oricum, noi i-am amendat şi am sesizat organele de politie. Ei au contestat amenda şi acum ne aflăm in litigiu"
Radu Băcilă comisar la Garda Regională de Mediu - Cluj