x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zilele Bucureştiului: Sărbătoare cu trăsuri şi flori

Zilele Bucureştiului: Sărbătoare cu trăsuri şi flori

de Diana Scarlat    |    21 Sep 2008   •   00:00
Zilele Bucureştiului: Sărbătoare cu trăsuri şi flori

Sînt şi trăsuri, / Poţi şi să pleci, / Mai e un mileniu pînă să fie / Secolul e douăzeci... Centrul vechi al Bucureştiului s-a-ntors în timp să-şi sărbătorească cei 549 de ani.

Sînt şi trăsuri, / Poţi şi să pleci, / Mai e un mileniu pînă să fie / Secolul e douăzeci... Centrul vechi al Bucureştiului s-a-ntors în timp să-şi sărbătorească cei 549 de ani.


Fată frumoasă, fată străină, / Diseară am să te duc / Pentru convorbiri şi pentru cină / La Hanul lui Manuc!... Spectacole în aer liber, concerte, fanfare. Mititei, murături şi pastramă de oaie, plimbări cu trăsura, pălării şi umbreluţe de dantelă, personaje din alte epoci şi flori pentru toată lumea. Aşa s-au sărbătorit Zilele Bucureştiului pe străduţele din centrul vechi al Capitalei. O zi fără manele, cu multă lume bună, venită să se bucure de sărbătoare. “Micul Paris” şi-a retrăit ieri trecutele momente de glorie, începînd cu “Ole, torero”.


PLIMBAREA ÎN TIMP. “Sîntem de la Herghelia Beclean. Am mai făcut evenimente ca acesta la Oradea, la Cluj, chiar la Bucureşti. Concurăm cu aceşti cai, cu atelaje”, n-a spus, mîndru de caii de rasă pe care-i conducea, Imre Zoltan, cel mai simpatic vizitiu dintre cei şapte care-au plimbat bucureştenii veniţi la petrecere. Trei dintre cele şapte trăsuri care-au atras sute de curioşi au fost aduse de la Beclean – Someş, alte două de la Sîmbăta şi cîte una de la Tg. Mureş şi Jegălia. Trăsurile au defilat mai întîi cu studenţi de la Academia de Teatru, îmbrăcaţi în costume de epocă. Apoi i-au plimbat prin centrul vechi pe cei mai norocoşi petrecăreţi, pînă seara. Cei care au ratat plimbarea îşi pot încerca norocul astăzi, deoarece sărbătoarea continuă, iar vizitiii îşi aşteaptă pasagerii pentru a-i duce în altă epocă.


MAREA SĂRBĂTOARE. Festivalul “Zilele Bucureştiului” este organizat de Primăria Capitalei şi de Centrul de Proiecte Culturale (ARCUB). Evenimentele se desfăşoară în Centrul Istoric, în Parcul Unirii, pe aleea cu fîntîni de pe Bulevardul Unirii, în Piaţa Constituţiei şi în parcurile Izvor, Cişmigiu, Carol, Herăstrău. Alte manifestări sînt programate la Arcul de Triumf, la Palatul Parlamentului, la Palatul Şuţu, în Piaţa Universităţii şi pe străzile adiacente acestor zone.


CONCERTE. În Centrul Istoric, pe scena BNR din Strada Doamnei, au concertat ieri grupul vocal Acapella, Ana Cebotari şi Costel Busuioc. Fanfarele şi lăutarii s-au întrecut în cîntări pe scena rotundă, de la ora 11:00 pînă seara tîrziu, urmînd ca astăzi să cînte Taraful Vasile Năsturică, Nelu Ploieşteanu, Mihai Mărgineanu şi alţii, între orele 11:00 şi 15:00. Parcul Izvor a oferit publicului un program pentru copii, cu baloane, animatori, face-painting, un spectacol al Teatrului Ţăndărică şi, spre seară, concertul lui Bryan Adams, sărbătoarea terminîndu-se cu focuri de artificii. În Parcul Cişmigiu au cîntat formaţiile Nataly, Classic Band şi Concertino, urmînd ca astăzi să se urce pe scenă şi Polyfonic Band, într-un spectacol ce va dura pînă la sfîrşitul zilei.


MEŞTERI MARI. Meşteşugarii şi anticarii au făcut la rîndul lor furori pe străduţele Centrului Istoric la sărbătoarea Bucureştiului. Curtea Veche nu a fost niciodată mai plină ca ieri, cînd vizitatorii români şi foarte mulţi turişti străini s-au înghesuit să cumpere scăunele sculptate-n lemn, linguri uriaşe, genţi de piele sau păpuşi de cîrpă. Puţin mai departe, începînd din faţa Hanului lu’ Manuc, anticarii şi-au adus mărfuri vechi, tablouri, argintărie şi chiar piese de mobilier, la mare căutare printre trecători. Toate acestea mai pot fi găsite şi astăzi, pînă la lăsarea serii, în aceleaşi zone.

 

Cîntări în Parcul Naţional

În timp ce bucureştenii petrec în centrul Capitalei, Sectorul 2 a organizat în paralel două seri de concerte, la Amfiteatrul Eminescu din Parcul Naţional. Sărbătoarea a început cu o zi mai devreme, vineri, cu o seară pentru folkişti, sfîrşită cu publicul ridicat în picioare de ritmurile lui Mircea Baniciu, sîmbătă fiind programată o seară rock, trupa Compact fiind cap de afiş. Fanii genului nu s-au lăsat alungaţi nici de frig, nici de stropii de ploaie, animaţi fiind de muzica bună ce-a răsunat în tot parcul.

×
Subiecte în articol: observator centrul