x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua bastonului alb

Ziua bastonului alb

de Carmen Anghel    |    17 Oct 2012   •   16:51

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din raşul Sfântu Gheorghe,  continuă seria evenimentelor inedite. Expoziţia "Simte literatura” a fost omagiul adus persoanelor nevăzătoare şi slab văzătoare de Ziua bastonului alb, 15 octombrie – ziua internaţională a celor aflaţi în această situaţie.

"Duminică, pe 14 octombrie 2012, am avut deosebita plăcere de a deschide poarta Casei Memoriale a scriitorului Romulus Cioflec din satul Araci unui grup de persoane nevăzătoare şi slab văzătoare, cât şi însoţitorilor acestora, sosiţi din judeţele Covasna şi Harghita pentru a-l cunoaşte pe scriitor şi a pătrunde în viaţa acestuia, prin simţul tactil”, ne spune  Andrea Deák, muzeograful care  a organizat expoziţia.

 Ce au putut simţi vizitatorii? "O casă tradiţională, portrete, o viaţă, o lume a textului scris, a cuvintelor aşternute pe hârtie cu peniţa sau cu maşina de scris, care poposesc astăzi pe biroul scriitorului din casa memorială, au luat forma unor machete tridimensionale, reduse la scară, şi a unor busturi în mărime naturală, pentru a putea fi cuprinse în întregime cu ajutorul palmelor, pentru a putea fi desluşite cu buricul degetelor, printr-o gingaşă atingere încărcată de emoţia cunoaşterii.”

Alături de instrumentele de scris ale scriitorului şi de volumele acestuia, pe biroul său se găsesc volume în limbaj Braille şi volume audio, cu fragmente din toate operele sale.

15 octombrie - Ziua internaţională a persoanelor nevăzătoare a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în anul 1993, la Varşovia (Polonia), fiind proclamată ca "Ziua bastonului alb” la 6 octombrie 1964 de preşedintele SUA, Lyndon B. Johnson.

Bastonul alb, sprijinul nelipsit al persoanelor fără vedere, a devenit atât un instrument care indica faptul că purtătorul său este nevăzător sau slab văzător cât şi un simbol al independenţei. A fost inventat de George A. Bonham, membru al Clubului "Lions” din Peoria, Illinois, SUA. În anul 1931 Franţa a fost prima ţară europeană în care a fost utilizat de persoanele nevăzătoare. 

"Expoziţia Simte literatura de la Casa Memorială Romulus Cioflec, finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, va fi deschisă permanent, aşteptându-şi vizitatorii, pentru a le povesti, prin atingere şi sunet, despre viaţa şi opera scriitorului Romulus Cioflec.”ne mai spune Andrea Deák.

×