Astăzi se implinesc 548 de ani de existenţă a Capitalei. Această aniversare este posibilă şi datorită efortului depus de invăţătorul Alexandru Bunceanu din comuna mehedinţeană Podeni, care a descoperit in 1904 cel mai important document ce stă la baza identificării Bucureştiului: "Hrisovul domnitorului Vlad Ţepeş".
Astăzi se implinesc 548 de ani de existenţă a Capitalei. Această aniversare este posibilă şi datorită efortului depus de invăţătorul Alexandru Bunceanu din comuna mehedinţeană Podeni, care a descoperit in 1904 cel mai important document ce stă la baza identificării Bucureştiului: "Hrisovul domnitorului Vlad Ţepeş".
ACTUL DIN POD. In căutările sale pentru descoperirea istoriei locurilor natale, invăţătorul a dat din intămplare peste cel mai vechi document ce atestă existenţa Bucureştiului. Documentul a fost găsit in podul casei unui localnic, Pătrulescu, printre tot felul de vechituri. Fiind scris in limba slavonă, educatorului i-a fost greu să descifreze ceva. Totuşi, din titlu reieşea că este vorba de Bucureşti. Aşa că a apucat drumurile Capitalei, iar peste căteva luni a fost inştiinţat că a descoperit cel mai vechi document care atestă existenţa oraşului Bucureşti. "Acest act a fost trimis la Bucureşti in 1905 pentru a fi expus la o expoziţie de documente istorice. Nici invăţătorul nu a ştiut atunci ce este cu acest act. Numai după ce a fost tradus, istoricii şi-au dat seama de importanţa lui, ca fiind cel mai vechi act care atestă oraşul Bucureşti", a declarat şeful secţiei Istorie din cadrul Muzeului Regiunii Porţile de Fier, Olimpia Bololoi.
Documentul
Redăm copia documentului tradus in limba romănă.>
"Din mila lui Dumnezeu, eu Vlad Voevod şi domn şi fiul marelui Vlad voevod, stăpinind şi domnind peste toată ţara Ungro-Vlahiei, Amlaşului şi Făgăraşului Herţeg. A binevoit domnia mea cu a sa binevoinţă, cu inima curată şi luminată şi am dăruit acest atotcinstit şi cu frumosă fată şi deasupra tuturor (cinstitelor) daruri, hrisonul de fata al domniei_ _ _ _lui Andrei şi cu fiii săi, (ca să le fie) Poiana lui Stavu şi lui Iove şi lui Drag _ _ _ _ _?) au să le fie la Ponor a treia (parte), care au fost a lui Sipin şi a treia parte din Ponor şi ocina lui Petru de la Ponor, a treia parte pentru că am cumpărat de la Petru 12 florini şi domniei mele au dat un cal. Şi cine dintre dinşii va muri, iar ocinele să fie celor rămaşi, la dinşii pradelice să nu fie. Şi iarăşi lui Andrei cu copiii săi, partea patra din Ponor. Aceste toate să le fie de ocine şi de ohaba lor şi copiilor lor, nepoţilor şi strănepoţilor lor incepind de la vama oilor, vama porcilor, de albinărit, de găletărit de dijmă, de cositu finului de pusa de podoabe şi de arături adică de slujbele mari şi mici. Şi să nu (cuteze) să-l impiedice nici sudet, nici gbobnic (nici birari) nici nimeni altul dintre boierii şi slugile domniei mele pentru că cine (s-ar incuvinţa să-i impiedice chiar şi cu un fir de păr, unul ca acela va primi mare rău şi urgie de la domnia mea. Incă şi după moartea domniei mele, pe cine va domni domnul Dumnezeu să fie domnul Ţării Romăneşti sau din alesul inimii domniei mele sau dintre rude, sau, pentru păcatele noastre, din alt neam, dacă va intări şi va păzi şi va innoi acest hrisov al domniei mele pe acela Dumnezeu să-l intărească in domnia lui iar dacă, nu va innoi şi nu va intări şi va călca şi va risipi pe acela Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aci iar in veacul vecilor sufletul lui să fie părtaj lui Iuda. Săngele lor asupra lor şi asupra copiilor lor ceea ce este şi va fi in veci amin"."Martorii: Jupan Dragomir Tocal, Jupan Voica Dobrite, Jupan Stan_ _ _ _ jupan Stefan turcul, Jupan Oprea şi Bratul de la Micvlas şi _ _ _ _ ospatar Tonalea stolnic, Stoica paharnic şi _ _ _ S-a scris in septembrie 20 in cetatea Bucureşti in anul 6968/... . Eu Vlad Voevod din mila lui D - zeu. >>