x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua României va dura 10 zile. Manifestările de 1 Decembrie vor începe pe 23 noiembrie

Ziua României va dura 10 zile. Manifestările de 1 Decembrie vor începe pe 23 noiembrie

13 Noi 2011   •   21:00
Ziua României va dura 10 zile. Manifestările de 1 Decembrie vor începe pe 23 noiembrie

Autoritatile din Alba au finalizat programul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, care vor avea loc la Alba Iulia, intre 23 noiembrie si 2 decembrie, pentru organizarea carora Guvernul a alocat 800.000 de lei, dublu fata de suma acordata in ultimii doi ani, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat dat pu­blicitatii ieri de Institutia Prefectului ju­de­tul Alba, timp de zece zile vor avea loc o serie de evenimente cultu­ra­le, spor­tive, stiintifice, dar si concerte care vor acoperi toate gusturile – pop, rock, muzica clasica, jazz, co­linde si folclor.

Printre acestea se numara manifestarile devenite deja traditionale: Congresul Spiritualitatii Romanesti, Festivalul National Studentesc "Serbarile Unirii", Salonul National de Arta, un concurs international de mo­delism, Salonul international de machete, Festivalul National "Unitate si Prietenie", organizat de Cerce­ta­sii Romaniei, Ambasadorii Unirii – Pri­mirea delegatiilor de elevi din tara si Campionatul National de Powerlifting.

In cadrul "Serbarilor Unirii" a fost inclusa si inaugurarea Centrului Cultural "Poarta a VII-a". De asemenea, din programul manifestarilor nu vor lipsi un recital extraordinar sustinut de actrita Adela Marculescu si so­prana Bianca Ionescu, spectacolul "Opera Group Project", un concert cu artistii locali, Gala Transilvania, Concertul "Opera Mozart Rocks".

De Ziua Nationala, 1 Decembrie, vor avea loc depuneri de jerbe si coroane la statuile lui I.I.C. Bratianu si Iuliu Maniu, la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria, la statuia lui Mihai Viteazul si la busturile Fauritorilor Unirii. Un alt moment traditional este primirea soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii, la Sala Unirii, urmata de un Te Deum, la Catedrala Reintregirii. Dupa ceremonialul schimbarii Gar­zii Cetatii, de la Poarta a III-a, vor urma "Povestea Orasului Marii Uniri", spusa de personaje istorice, si un moment de dansuri medievale, la Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan. In acest an este programata si o defilare organizata de Ministerul Administratiei si Internelor. De mentionat ca ultima defilare militara a fost organizata la Alba Iulia de Ziua Nationala in 2008. Spectacolul de muzica populara "Suflet Romanesc" si concertele trupelor Zdob si Zdub si Holograf sunt programate in cea de-a doua parte a zilei de 1 Decembrie. O proiectie 3D pe cladirea Universitatii "1 Decembrie 1918", intitulata "Calatorie prin istorie", si un foc de artificii vor incheia festivitatile de la Alba Iulia de Ziua Nationala.

Executivul a alocat suma de 800.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de aniversarea, la Alba Iulia, a Zilei Nationale a Romaniei si a implinirii a 93 de ani de la Marea Unire. Institutiei Prefectului i-a fost alocata suma de 400.000 de lei, iar alte 400.000 de lei au fost destinate municipalitatii Alba Iulia. Fondurile provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Anul trecut si in 2009, suma alocata de Guvern a fost de 400.000 de lei pentru Institutia Prefectului, prin ministerul de resort, respectiv de peste cinci ori si jumatate mai putin decat in 2008. Cele trei institutii cu responsabilitati principale in organizarea manifestarilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei sunt Institutia Prefectului, Primaria Municipiului Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba.

×
Subiecte în articol: ziua nationala