x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua şi cutremurul în România. Vrancea a fost zguduită din nou în această dimineaţă

Ziua şi cutremurul în România. Vrancea a fost zguduită din nou în această dimineaţă

04 Ian 2013   •   08:30
Ziua şi cutremurul în România. Vrancea a fost zguduită din nou în această dimineaţă

Un nou cutremur s-a înregistrat în Vrancea, în această dimineaţă. Seismul, cu magnitudinea 2.6 grade pe scara Richter, este cel de-al 11-lea de la începutul anului, anunţă Institutul National pentru Fizica Pământului.

Ieri dimineaţă, un cutremur cu magnitudinea 3,2 grade pe scara Richter a zguduit România. Anterior, alte două seisme, unul cu magnitudine de 3,4, altul cu magnitudine 2,6, au avut loc în Transilvania.

Seismul de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea la o adâncime de 122 de kilomettri, în apropierea localităţilor: Focsani (33 km), Marasesti (39 km), Ramnicu Sarat (45 km), Covasna (48 km), Adjud (52 km).

Cutremurele din Transilvania, cu magnitudine de 3.4, respectiv 2,6, au fost de suprafaţă, s-au produs la adâncimi de 5 kilometri, lângă localităţile: Toplita (11 km), Vatra Dornei (38 km), Gheorgheni (38 km), Balan (56 km), Reghin (57 km)

Anul 2013 va fi unul bogat în activitate seismică, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Fizică a Pământului. "Prognoza noastră pentru 2013 arată că vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună. S-ar putea să avem luni în care în Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar şi luni în care se vor produce 20 de cutremure", a declarat directorul ştiinţific al institutului, Mircea Radulian.

Şi Gheorghe Mărmureanu este de părere că anul acesta va avea o activitate seismică intensă. "Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an", a declarat, ieri, pentru Mediafax, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.





×