IAŞI – Preşedintele Båsescu a mutat evenimentul cu un deceniu mai tårziu
Ieri, într-o zi cu vreme frumoasă, la Iaşi s-au sărbătorit 149 de ani de la Unirea
Principatelor. Grupuri compacte din asistenţă l-au huiduit în câteva rânduri
pe preşedintele Traian Băsescu, atât la început, cât şi în timpul discursului.
A fost ziua huiduielilor. • VIDEO
Oficialităţile prezente au încercat să se prindă în horă la sfârşitul ceremoniilor, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, dar nu prea au reuşit, având în vederea buluceala creată de avântul populist de a strânge mâini al preşedintelui. Sute de ieşeni s-au înghesuit pe ritmuri de muzică patriotică, sub privirea vigilentă a forţelor de ordine. Întreaga manifestare a fost una mai mult electorală, cu fluierături şi aplauze, steagurile de partid fiind mai numeroase şi mai evidente decât drapelele naţionale, iar fluturaşii diferitelor formaţiuni politice au luat locul cocardelor tricolore.
ZÂMBETE PROTOCOLARE. La trei ani după ajungerea la conducerea ţării, preşedintele şi premierul au sărbătorit pentru prima dată, împreună, Ziua Unirii la Iaşi. Nu au fost singuri, ci înconjuraţi de mulţi alţi demnitari şi membri de partid. Agitaţia a început încă de dimineaţă, iar Petrică Ciobanu, un ieşean care îl interpretează întotdeauna pe moş Ion Roată pe la meciurile echipei locale de fotbal, a sosit printre primii. A fost şi cel mai aprig susţinător al preşedintelui. Cu mai bine de o oră înainte de debutul festivităţilor, în Piaţa Unirii deja se adunaseră, pe grupuri, membri şi simpatizanţi PD-L şi PSD, care au colorat mulţimea cu însemnele lor politice. Sosiţi la locul manifestărilor, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-au strâns mâinile, au stat alături la tribună, au vorbit şi chiar şi-au zâmbit. Asta nu i-a împiedicat însă pe cei din mulţime să vocifereze, unii huiduind, alţii aplaudând. Atmosfera s-a păstrat şi în timpul discursului preşedintelui. De altfel, după doar câteva cuvinte, şeful statului s-a adresat publicului, spunând că nu îi place că se politizează sărbătoarea. În discursul său, preşedintele a spus că, acum, este nevoie să privim mai ales către viitor: “România are nevoie de reforme, avem nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului român, a justiţiei, de instituţii ale administraţiei de stat care să-i servească pe români, de modernizarea agriculturii, educaţiei, sănătăţii, infrastructurii, aparatului birocratic al statului”. Băsescu a mai spus că acestea sunt obiective care se pot realiza dacă politicienii sunt solidari cu aspiraţiile românilor. În ciuda discursului serios, şeful statului a reuşit să distreze mulţimea, afirmând, la un moment dat, că “anul acesta se sărbătoresc 159 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească” şi mutând, astfel, evenimentul cu un deceniu mai târziu decât a fost în realitate. După discursul şefului statului, preşedintele şi premierul nu şi-au mai zâmbit, Băsescu stând uneori chiar cu spatele la primul-ministru.
DEFILARE ŞI HORE. După o slujbă de pomenire a celor care au făcut Unirea a urmat depunerea de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a dat răgaz demnitarilor să mai stea de vorbă. În timp ce preşedintele s-a îndreptat către “marea” fularelor portocalii, premierul a dialogat cu prefectul de Iaşi Nicuşor Păduraru. Atenţia oficialităţilor a fost captată apoi de defilarea militară, iar imediat după aceea nu de o horă, ci de mai multe, în funcţie de partid, care apoi s-au transformat, aşa cum era şi firesc într-o astfel de zi, într-una singură, în care culorile electorale s-au amestecat. Preşedintele nu a apucat să intre în horă: a încercat, a fost prins în mulţime, apoi a schimbat drumul, renunţând la Piaţa Unirii şi luând calea Bdului Ştefan cel Mare.
SUSŢINERE. Nu au lipsit nici oamenii din umbră ai politicienilor, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-şi susţine favoriţii. Electorali. Nedespărţită de preşedintele Băsescu, Elena Udrea s-a pozat pe tot trotuarul pe care “l-a făcut” în paşi săltăreţi, printre copii care nu pricepeau ce se întâmplă şi bătrâni pironiţi în admiraţie pentru “Zeul” lor. Preşedintele nu mai prididea să întindă mâini tuturor, chiar şi ziariştilor. La un moment dat s-a supărat, probabil amintindu-şi de huiduieli, s-a urcat în maşină şi, împreună cu asistenţa, a renunţat la “plecăciuni” şi a plecat în trombă către Focşani.
S-a semnat actul de înfrăţire
Reprezentanţi ai primăriilor din Iaşi şi Chişinău au semnat ieri, la Iaşi, documentul de înfrăţire a celor două oraşe. Evenimentul s-a produs într-o zi simbolică pentru toţi românii – cea a Unirii. Primăria Iaşi a organizat o festivitate specială, la care a participat o delegaţie din Chişinău, condusă de primarul Dorin Chirtoacă. Acesta a subliniat că “înfrăţirea va fi pentru totdeauna” şi “că va reprezenta o punte europeană”.