x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Unirii, ziua huiduielilor

Ziua Unirii, ziua huiduielilor

de Cristinel C. Popa    |    25 Ian 2008   •   00:00
Ziua Unirii, ziua huiduielilor

IAŞI – Preşedintele Båsescu a mutat evenimentul cu un deceniu mai tårziu
Ieri, într-o zi cu vreme frumoa­să, la Iaşi s-au sărbătorit 149 de ani de la Unirea Principa­te­­lor. Grupuri compacte din asistenţă l-au huiduit în câte­va rânduri pe preşedintele Traian Băsescu, atât la în­ce­put, cât şi în timpul discursului. A fost ziua huiduielilor. VIDEO

IAŞI – Preşedintele Båsescu a mutat evenimentul cu un deceniu mai tårziu
Ieri, într-o zi cu vreme frumoa­să, la Iaşi s-au sărbătorit 149 de ani de la Unirea Principa­te­­lor. Grupuri compacte din asistenţă l-au huiduit în câte­va rânduri pe preşedintele Traian Băsescu, atât la în­ce­put, cât şi în timpul discursului. A fost ziua huiduielilor.

 

Oficialităţile prezente au încercat să se prindă în horă la sfârşitul ceremonii­lor, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, dar nu prea au reuşit, având în vederea bulu­cea­la creată de avântul populist de a strâ­n­ge mâini al preşedintelui. Sute de ieşeni s-au înghesuitpe ritmuri de muzică patriotică, sub privirea vigi­lentă a forţelor de ordine. Întreaga manifestare a fost una mai mult elec­torală, cu fluierături şi aplauze, stea­gurile de partid fiind mai nu­me­roase şi mai evidente decât dra­pelele naţionale, iar fluturaşii di­fe­ri­telor formaţiuni politice au luat locul cocardelor tricolore.

 

ZÂMBETE PROTOCOLA­RE. La trei ani după ajungerea la con­ducerea ţării, preşedintele şi pre­mie­rul au sărbătorit pentru prima dată, împreună, Ziua Unirii la Iaşi. Nu au fost singuri, ci înconjuraţi de mulţi alţi demnitari şi membri de partid. Agitaţia a început încă de di­mi­neaţă, iar Petrică Ciobanu, un ieşean care îl interpretează întotdeauna pe moş Ion Roată pe la me­ciu­rile echipei locale de fotbal, a sosit printre primii. A fost şi cel mai aprig susţinător al preşedintelui. Cu mai bine de o oră înainte de debutul festivităţilor, în Piaţa Unirii deja se adunaseră, pe grupuri, membri şi simpatizanţi PD-L şi PSD, care au colorat mulţimea cu însemnele lor politice. Sosiţi la locul manifestărilor, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-au strâns mâinile, au stat alături la tribună, au vorbit şi chiar şi-au zâmbit. Asta nu i-a împiedicat însă pe cei din mulţime să vocifereze, unii huiduind, alţii aplaudând. Atmosfera s-a păstrat şi în timpul discursului preşedintelui. De altfel, după doar câteva cuvinte, şeful statului s-a adresat publicului, spunând că nu îi place că se politizează sărbătoarea. În discursul său, preşedintele a spus că, acum, este nevoie să privim mai ales către viitor: “România are nevoie de reforme, avem nevoie de continua­rea proceselor de modernizare a sta­tului român, a justiţiei, de instituţii ale administraţiei de stat care să-i servească pe români, de moderni­zarea agriculturii, educaţiei, să­nă­tăţii, infrastructurii, aparatului birocratic al statului”. Băsescu a mai spus că acestea sunt obiective care se pot realiza dacă politicienii sunt so­lidari cu aspiraţiile românilor. În ciuda discursului serios, şeful statului a reuşit să distreze mulţimea, afirmând, la un moment dat, că “anul acesta se sărbătoresc 159 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească” şi mutând, astfel, evenimentul cu un deceniu mai târziu decât a fost în realitate. După discursul şefului statului, preşedintele şi premierul nu şi-au mai zâmbit, Băsescu stând uneori chiar cu spatele la primul-ministru.

 

DEFILARE ŞI HORE. După o slujbă de pomenire a celor care au făcut Unirea a urmat depunerea de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a dat răgaz demnita­rilor să mai stea de vorbă. În timp ce preşedintele s-a îndreptat către “marea” fularelor portocalii, premierul a dialogat cu prefectul de Iaşi Nicuşor Păduraru. Atenţia oficialităţilor a fost captată apoi de defilarea militară, iar imediat după aceea nu de o horă, ci de mai multe, în funcţie de partid, care apoi s-au transformat, aşa cum era şi firesc într-o astfel de zi, într-una singură, în care culorile electorale s-au amestecat. Preşedintele nu a apucat să intre în horă: a încercat, a fost prins în mulţime, apoi a schimbat drumul, renunţând la Piaţa Unirii şi luând calea Bdului Ştefan cel Mare.

 

SUSŢINERE. Nu au lipsit nici oa­menii din umbră ai politicienilor, care au făcut tot ce le-a stat în pu­tin­ţă pentru a-şi susţine favoriţii. Elec­to­rali. Nedespărţită de preşedintele Bă­sescu, Elena Udrea s-a pozat pe tot trotuarul pe care “l-a făcut” în pa­şi săltăreţi, printre copii care nu pri­cepeau ce se întâmplă şi bătrâni pi­roniţi în admiraţie pentru “Zeul” lor. Preşedintele nu mai prididea să în­tindă mâini tuturor, chiar şi zia­riş­ti­lor. La un moment dat s-a supărat, probabil amintindu-şi de huiduieli, s-a urcat în maşină şi, împreună cu asis­tenţa, a renunţat la “plecăciuni” şi a plecat în trombă către Focşani.

  

S-a semnat actul de înfrăţire

Reprezentanţi ai primăriilor din Iaşi şi Chişinău au semnat ieri, la Iaşi, documentul de înfră­ţire a celor două oraşe. Evenimentul s-a produs într-o zi simbolică pentru toţi românii – cea a Unirii. Primăria Iaşi a organizat o festivitate specială, la care a participat o delegaţie din Chişi­nău, condusă de primarul Dorin Chirtoacă. Acesta a subliniat că “înfrăţi­rea va fi pentru totdeauna” şi “că va reprezenta o punte europeană”.

×
Subiecte în articol: observator preşedintele iasi