x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zmeura mioritică, la mare căutare în Germania şi Italia

Zmeura mioritică, la mare căutare în Germania şi Italia

01 Sep 2009   •   00:00
Zmeura mioritică, la mare căutare în Germania şi Italia

Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a reuşit să vândă, în această vară, peste 75 de tone de fructe de pădure, întreaga cantitate luând drumul exportului, în urma unor contracte semnate cu agenţi economici din Italia şi Germania. Până acum, vânzările fructelor de pădure au adus la bugetul instituţiei 134.000 de euro.



Potrivit şefului Direcţiei Silvice, Daniel Pop, cel mai bine s-a vândut, anul acesta, zmeura, cele 33 de tone culese fiind exportate în Germania cu circa 2.000 de euro pe tonă, preţ relativ egal cu cel de anul trecut.

În schimb, preţul afinelor a scăzut cu aproape 30%, adică sub 1.700 euro. Afinele au fost vândute în Italia şi Germania, în fiecare din cele două ţări ajungând peste 20 de tone din aceste fructe culese din pădurile bistriţene.

'Anul acesta, cantitatea de fructe de pădure a fost mai mare decât cea de anul trecut şi chiar au fost întrecute estimările făcute la începutul anului. Marfa este una de calitate, toate fructele mergând la export, şi chiar am reuşit să facem concurenţă altor direcţii silvice. Din septembrie, începem culesul la mure, măceşe, porumbe, cătină şi păducel, pentru care avem deja solicitări', a declarat, pentru Agerpres, şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud.

În acest moment, Direcţia Silvică mai are pe stoc în jur de şase tone de afine şi zmeură, pe care speră să le vândă cât de curând. Până acum, vânzările fructelor de pădure au adus la bugetul instituţiei 134.000 de euro.

Având în vedere că preţurile de livrare a fructelor de pădure au scăzut, anul acesta, faţă de cele din 2008, şi preţul de achiziţie de la culegători a fost mai mic. Astfel, cei care au cules fructe au fost plătiţi, anul acesta, cu numai 3,5 lei - 5,5 lei pe kilogram, în funcţie de calitate şi de cantitate.

×
Subiecte în articol: observator