x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 12 milioane de lei, de la Fondul de rezervă al Guvernului, pentru alegerile locale parțiale de luna viitoare

12 milioane de lei, de la Fondul de rezervă al Guvernului, pentru alegerile locale parțiale de luna viitoare

de Ion Alexandru    |    24 Mai 2021   •   06:51
12 milioane de lei, de la Fondul de rezervă al Guvernului, pentru alegerile locale parțiale de luna viitoare

Odată cu „relaxarea” de primăvară a restricțiilor de pandemie impuse în starea de urgență, Guvernul pregătește și o nouă rundă de alegeri. Este vorba despre un scrutin electoral care va avea loc luna viitoare, pe data de 27 iunie, pentru alegerea unor noi primari, în 35 de orașe și comune, precum și pentru desemnarea unui nou consiliu local în Dâmbovița. Executivul condus de Florin Cîțu a alocat, pentru această operațiune, suma de 12 milioane de lei, cei mai mulți bani mergând pentru plata personalului implicat în aceste alegeri parțiale, ponderea cea mai mare a cheltuielilor fiind „înghițită” de Ministerul Afacerilor Interne.

 

Electoratul din 29 de comune și șase orașe, amplasate în 23 de județe, urmează să-și aleagă noii primari, în 27 iunie 2021, la exact nouă luni de la alegerile locale la termen care au avut loc la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut. Astfel, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate la mijlocul săptămânii trecute, comunele Ciuruleasa și Meteș, din Alba, Zăbrani, din Arad, Aninoasa și Rociu, din Argeș, Tămași, din Buzău, Șinca Nouă, din Brașov, Viziru, din Brăila, Cuza Vodă și Frumușani, din Călărași, Ozun, din Covasna, Catane, Sadova, Terpezița și Ostroveni, din Dolj, Bumbești-Pițic, din Gorj, Burjuc, Romos și Sarmizegetusa, din Hunedoara, Gura Ialomiței și Ion Roată, din Ialomița, Găneasa, din Ilfov, Obârșia de Câmp, din Mehedinți, Deveselu, din Olt, Șotrile, din Prahova, Voiteg, din Timiș, respectiv Scundu și Slătioara, din Vâlcea, se pregătesc de noi alegeri pentru funcția de primar.

De asemenea, vor fi organizate, tot pe data de 27 iunie, alegeri pentru desemnarea edililor orașelor Bocșa (județul Caraș-Severin), Filiași (județul Dolj), Târgu Bujor (județul Galați), Bragadiru (județul Ilfov), Șimleu Silvaniei (județul Sălaj) și Vicovu de Sus (județul Suceava). Totodată, vor avea loc alegeri și în comuna Cojasca, județul Dâmbovița, pentru desemnarea unui nou Consiliu Local.

 

Cei mai mulți bani merg la Ministerul de Interne

 

În aceste localități, primarii aleși în 27 septembrie au avut diverse probleme cu legea, au preferat alte funcții în stat sau, în cazul unora, au avut loc evenimente dramatice. Guvernul a mai adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, o nouă Hotărâre, având numărul 557, prin care a stabilit și cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării, în bune condiții, a alegerilor locale parțiale de luna viitoare.

Din anexa acestui act normativ aflăm și bugetul, precum și structura cheltuielilor, precum și faptul că sumele de bani sunt asigurate de la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului, fond prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021.

Conform documentului citat, alegerile parțiale din data de 27 iunie 2021 vor costa 11.976.000 de lei. Din acestea, pe cheltuieli de personal se vor duce 7.509.000 de lei, din care doar către Ministerul Afacerilor Interne se vor transfera 7.293.000 de lei. Alți 3.855.000 de lei reprezintă cheltuieli cu bunuri și servicii, din care 3.368.000 de lei vor ajunge tot la Ministerul Afacerilor Interne.

Suma de 103.000 de lei reprezintă cheltuieli cu acte nefinanciare, iar o jumătate de milion de lei se va duce pe alte cheltuieli. În total, Ministerul Afacerilor Interne va primi 10.661.000 de lei, Autoritatea Electorală Permanentă va primi 1.086.000 de lei, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale va primi 220.000 de lei.

 

CASETA

Printre edilii rămași fără funcții se află și cuscrul procurorului-șef al DNA, Crin Bologa

 

Așa cum arătam mai sus, motivele pentru care se refac alegerile pentru funcția de primar în localitățile respective sunt diverse. Însă există și câteva exemple pentru care alegerile se reiau din motive mai mult decât spectaculoase.

Spre exemplu, la Deveselu, județul Olt, localnicii l-au reales, pe 27 septembrie 2020, pe Ion Aliman, edilul aflat, la acel moment, la al doilea mandat, dar care decedase, pe data de 17 septembrie, de Covid-19. Cum buletinele de vot erau deja tipărite, iar legea nu mai permitea desemnarea altui candidat, numele său a rămas pe aceste buletine. Iar cetățenii au pus ștampila pe el, cunoscând, însă, situația.

În orașul Bocșa, județul Caraș-Severin, lucrurile stau cu totul altfel, primarul Gavril Dănilă, de la PNL, ales pe 27 septembrie, a demisionat în luna martie, iar în 23 aprilie s-a sinucis, împușcându-se în cap.

Pe lista primăriilor unde se refac alegerile pentru desemnarea edililor se numără și cea din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, unde, în 27 septembrie 2020, a fost ales Septimiu Țurcaș (FOTO), de la PNL, cuscrul actualului procuror-șef al DNA, Crin Bologa. Numai că, ulterior, Țurcaș a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

La Bragadiru (Ilfov) se refac alegerile, deoarece primarul ales, Vasile Cimpoeru, de la PNL, a fost condamnat definitiv, în luna ianuarie, la patru ani și patru luni de închisoare cu executare. În timp ce la Vicovu de Sus, județul Suceava, primarul Gheorghe Schipor, de la PSD, a candidat în toamna trecută, deși nu mai putea, temporar, să ocupe funcții publice, deoarece a primit o condamnare cu suspendare pentru un accident rutier soldat cu moartea victimei.

Un motiv fericit, de această dată, pentru renunțarea la funcția de edil este în cazul lui Laurențiu Gîdei, de la PSD, ales în toamnă primar la Târgu Bujor, iar în decembrie ca deputat în Parlamentul României.

 

×