x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 83 de milioane de euro pentru deputaţi

83 de milioane de euro pentru deputaţi

de Marius Gîrlașiu    |    15 Aug 2016   •   11:55
83 de milioane de euro pentru deputaţi
Sursa foto: Diana Oros

370 de milioane de lei, adică 83 de milioane de euro – atât a cheltuit Camera inferioară a Parlamentului cu deputaţii în ultimii trei ani şi jumătate de mandat. Doar în primele şase luni ale anului cheltuielile Camerei Deputaţilor s-au ridicat la peste 57 de milioane de lei. Cum în prezent mai există doar 355 de deputaţi, rezultă o medie de 235.000 de euro pe cap de deputat.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Camerei, cheltuielile cu deputaţii s-au ridicat la peste 57 de milioane de lei în primele şase luni din 2016. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat în luna martie, când “s-au spart” aproape 10 milioane de lei, iar cele mai mici în ianuarie, puţin peste 9 milioane de lei. Aceste cheltuieli reprezintă veniturile, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului şi în circumscripţiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, bunuri şi servicii pentru birourile parlamentare şi deplasările aleşilor în străinătate. De exemplu, diurna pentru deplasarea aleşilor la Palatul Parlamentului şi în circumscripţiile electorale a scos din conturile Camerei peste 3 milioane de lei, pentru cazarea deputaţilor s-au cheltuit peste 8 milioane de lei, iar transportul demnitarilor s-a ridicat la peste 5,5 milioane de lei. Ca idee, abonamentul pentru telefoanele mobile ale deputaţilor a costat 245.000 de lei.
Excursii pe banii statului

În perioada ianuarie – iunie, deputaţii au efectuat 120 de deplasări în străinătate. Acestea au fost suportate în totalitate de Parlament şi au costat peste 1,2 milioane de lei. Cea mai costisitoare dintre deplasări a fost realizată în perioada 17 - 21 martie în Republica Kazahstan. Pentru cele cinci persoane care au observat de la faţa locului alegerile parlamentare anticipate din această ţară, Camera a cheltuit 99.667 de lei. O altă deplasare costisitoare a fost făcută în luna mai. Deplasarea în China timp de cinci zile a unei delegaţii a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, formată din cinci persoane, a costat 94.060 de lei. Cele mai multe deplasări externe s-au înregistrat în luna martie, atunci când Camera a cheltuit 335.298 de lei pentru 35 de astfel de “excursii” în interes de servicu.

În decembrie 2012, atunci când a început mandatul actualului Legislativ, cheltuielile Camerei s-au ridicat la peste două milioane de lei. În 2013, Camera inferioară a Parlamentului a cheltuit cu deputaţii aproape 107 milioane de lei, iar în 2014 şi 2015 câte 102 milioane de lei. În total, cu tot cu cele şase luni din 2016, cheltuielile se ridică la 372 de milioane de lei, adică 83,4 milioane de euro. Pe 1 septembrie începe ultima sesiune a Legislativului ales în 2012, astfel că totalul celor patru ani  de mandat se va apropia, cel mai probabil, de suta de milioane de euro.

 

235.000 de euro s-au cheltuit, în medie, pentru fiecare deputat

 

×