x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A 13-a asumare într-o zi de 18

A 13-a asumare într-o zi de 18

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    18 Apr 2011   •   09:00
A 13-a asumare într-o zi de 18
Sursa foto: Dan Marinescu /Jurnalul National

161598-.jpgPremierul Emil Boc şi-a angajat luni, din nou, răspunderea în faţa Parlamentului. De data aceasta, prim-mi­nistrul şi-a asumat proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în 2011 a personalului didactic şi Codul de dialog social. La cele două şedinţe comune au fost prezenţi doar reprezentanţii puterii. Aşa cum au promis, deputaţii şi senatorii USL nu au intrat în sală. Nu au intrat în sală nici câţiva reprezentanţi ai profesorilor, întrucât paznicii intrărilor din lojele de deasupra sălii de plen i-au pus pe drumuri de câteva ori, trimiţându-i să-şi facă legitimaţii speciale. Profesorii veniseră la o acţiune organizată de USL şi pentru că tot se aflau în Parlament au venit să asiste şi la discursul premierului.

Sub pretextul că legitimaţiile valabile pentru întâlnirea cu cei de la  USL nu sunt valabile şi pentru sala de plen, aceştia au fost trimişi iar la intrarea în Parlament ca să se reînregistreze. Nu­mai că la întoarcere au gă­sit uşile lo­je­lor încuiate. Preşedintele Camerei, Ro­berta Anastase, s-a disculpat, spu­nând că nu este vina sa că profesorii nu au asistat la şe­din­­ţă, pentru că la ora 13:00, când ea a verificat dacă există cereri din par­­tea cetăţenilor, nu exista nici o so­li­citare înregistrată. „Este o ches­tiu­ne tehnică, nu politică”, a susţinut Anastase. 

„Acest proiect de lege este necesar pentru că azi România nu are posibilitatea să majoreze salariile profesorilor. (…) Sunt de acord că salariile profesorilor sunt încă mici, însă orice creştere nu trebuie făcută din pix, ci cu acoperire în economie”, a declarat Emil Boc de la tribuna Parlamentului. Cât despre acuzaţiile opoziţiei că nu respectă sentinţele judecătoreşti privind majorarea salariilor, Boc a precizat că acestea vor fi respectate. „Această lege vizează viitorul, nu trecutul. Nu putem vorbi că anulăm sentinţe date, ele se respectă. Aceste drepturi sala­riale vor fi plătite în anii viitori”, a anunţat Boc.

Cât priveşte Codul de dialog social, acesta va completa Codul Muncii, şi va desfiinţa contractele colective de muncă la nivel naţional, care vor fi înlocuite de contracte colective sectoriale. De asemenea, funcţionarul care intră în grevă nu va mai fi salarizat pentru această perioadă, dar va beneficia de asi­gurările de sănătate. Repre­zentanţii Guvernului vor fi înlocuiţi în CES cu reprezentanţii societăţii civile. Nu în ultimul rând, va fi înfiinţat Consiliul Naţional Tripartid pentru dialog social din care vor face parte Guvernul, Sindicatele şi Patronatele.


Citeşte şi Ponta: Asumarea răspunderii Guvernului e neconstituţională, ilegală şi sfidătoare

×
Subiecte în articol: politica educatie guvern asumare dialoc social