x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul retrocedărilor. A minţit Tăriceanu în fața DNA?

Dosarul retrocedărilor. A minţit Tăriceanu în fața DNA?

de Marius Gîrlașiu    |    25 Mai 2016   •   09:30
Dosarul retrocedărilor. A minţit Tăriceanu în fața DNA?
Sursa foto: Adrian Manolache

Al doilea om în stat este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului după declaraţiile date ca martor în cazul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a unei suprafeţe însemnate din pădurea Snagov. DNA susţine că Tăriceanu a jurat strâmb şi a încercat să împiedice ancheta procurorilor la audierile desfăşurate pe 15 aprilie la Braşov.

Mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului – sunt capetele de acuzare ale procurorilor la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu. DNA Braşov susţine că preşedintele Senatului a minţit sub jurământ luna trecută, când a dat declaraţii în calitate de martor în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din pădurea Snagov. Miercurea trecută, DNA i-a trimis în judecată pe omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul Al României şi alte 20 de persoane, printre care miliardarii israelieni Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz, Moshe Agavi şi patronul EvZ, Dan Andronic. Procurorii de la Braşov suspectează că Tăriceanu i-a minţit pe 15 aprilie când le-a spus că nu a avut habar despre achiziţionarea drepturilor succesorale ale Prinţului Paul de către Tal Silberstein, Remus Truică şi alţii şi că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale. De asemenea, liderul ALDE “a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Dan Andronic și Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă despre acest dosar” - declaraţii considerate minciuni de procurori. Tăriceanu le-ar fi spus procurorilor şi că nu l-a prezentat pe miliardarul israelian Tal Silberstein altor politicieni influenţi din România, însă DNA nu a crezut o iotă. “Aceste declarații sunt necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză”, susţin procurorii anti-corupţie.

Petreceri private la Monaco

Săptămâna trecută, când dosarul fermei Băneasa a fost trimis în judecată, DNA a dezvăluit detalii picante din cazul retrocedărilor ilegale. “Pentru a-și asigura susținerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcții importante în statul român, parlamentari sau membri ai guvernului”, susţin procurorii. Miliardarul Tal Silberstein ar fi urmat şi el aceeaşi strategie, “cu atât mai mult cu cât din această postură a putut să pretindă față de inculpatul Paul al României că are influență inclusiv la nivelul primului-ministru de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu”.

Ponta i-a luat apărarea

Victor Ponta a reacţionat pe facebook imediat ce a aflat că Tăriceanu este urmărit penal. Fostul premier susţine că preşedintele Klaus Iohannis se află în spatele anchetei. “Pe cine mai are domnul Iohannis pe listă ca să ştim cine se pregăteşte de audieri? Sigur că acum aşteptăm să ceară demisia lui Tăriceanu. Dacă fura nişte case cu acte false putea să rămână în funcţie, aşa nici vorbă!”, a scris Ponta pe facebook, aluzie la casa din Sibiul pierdută în instanţă de şeful statului.

Potrivit Constituţiei, şeful Senatului asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României în caz de demisie, demitere din funcţie, suspendare sau deces. Călin Popescu Tăriceanu este preşedintele Senatului din 10 martie 2014, după demisia lui Crin Antonescu.

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu