x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acuzaţii - Conspiraţie împotriva alegerilor

Acuzaţii - Conspiraţie împotriva alegerilor

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    19 Sep 2008   •   00:00
Acuzaţii - Conspiraţie împotriva alegerilor

PD-L a forţat miercuri, în Comisia de administraţie publică a Camerei Deputaţilor, cu sprijinul PRM, dezbaterea propriului proiect de lege privind introducerea votului uninominal în două tururi.



PD-L a forţat miercuri, în Comisia de administraţie publică a Camerei Deputaţilor, cu sprijinul PRM, dezbaterea propriului proiect de lege privind introducerea votului uninominal în două tururi.

Liberalii, pesediştii şi conservatorii susţin că PD-L ar fi insistat pentru dezbaterea proiectului, deşi există deja în vigoare o altă formulă a uninominalului, pentru că ar avea intenţia de a amîna alegerile parlamentare. Practic, spun ei, dacă s-ar adopta şi în Camera Deputaţilor proiectul PD-L, după ce a trecut de Senat prin aprobare tacită, acesta ar anula legea intrată deja în vigoare, în baza căreia se vor organiza parlamentarele de la 30 noiembrie. Conform noii legi, data alegerilor ar trebui anunţată tot cu 90 de zile înainte de desfăşurarea scrutinului, iar derularea tuturor procedurilor ar face imposibilă organizarea alegerilor la termenul stabilit. În Comisie, reprezentanţii PD-L au susţinut că vor adoptarea proiectului lor întrucît legea aflată în vigoare este periclitată de contestaţia făcută de PRM la Curtea de Apel Bucureşti,  în contencios administrativ. La finalul dezbaterilor, reprezentanţii PNL şi PSD, zece la număr, au votat pentru raport negativ asupra uninominalului în două tururi, rezultatul votului fiind 10 la 7. Proiectul PD-L ar putea fi blocat astfel o perioadă de timp pentru că, spune preşedintele Comisiei de administraţie, Relu Fenechiu (PNL), dacă plenul Camerei Deputaţilor va vota împotriva raportului de respingere, proiectul de lege nu se consideră adoptat, ci se întoarce pentru o nouă dezbatere în Comisia de administraţie publică. Regulamentul Camerei Deputaţilor lasă însă o portiţă iniţiatorilor proiectului, prevăzînd că, în cazul în care plenul Camerei nu este de acord cu propunerea de respingere, dezbaterea pe articole se va face într-o şedinţă ulterioară conform ordinii de zi, procedura finalizîndu-se cu propunerea de adoptare a respectivei iniţiative, sau preşedintele Camerei va trimite spre reexaminare proiectul comisiei sesizate în fond, cu stabilirea termenului pentru un nou raport. Alegerea uneia dintre variante stă însă la îndemîna preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care va opta cel mai probabil pentru retrimiterea la Comisie.  

Fenechiu şi “loteria”

Preşedintele Comisiei de administraţie, Relu Fenechiu (PNL) acuză direct PD-L că încearcă să amîne alegerile parlamentare, cu sprijinul PRM. “Cum poţi să crezi că un proiect de lege care acum este în dezbatere la Camera Deputaţilor ar putea fi aplicat pe data de 30 noiembrie. Schimbarea sistemului de vot ar duce ori la devansarea alegerilor cu cel puţin jumătate de an, ori la anularea votului uninominal şi întoarcerea la votul pe liste. Şi, de fapt, dorinţa dumnealor este foarte clară, întoarcerea la votul pe liste”, a declarat Fenechiu, care se recunoaşte însă un adversar al actualului sistem uninominal, pe care îl consideră “o loterie”. Reprezentantul PD-L în comisie, Anca Constantinescu, susţine contrariul: că modul în care a fost introdus proiectul pe ordinea de zi viza “omorîrea” lui. “Noi am vrut să avem un plan B în cazul în care PRM distruge tot cu acea acţiune în justiţie. Proiectul a venit de la Senat, avea termen pentru raport pe 16 septembrie, iar eu i-am rugat să-l votăm chiar şi dacă îi dăm aplicabilitate din 2012. Nu au vrut. Fenechiu ne-a numărat, a văzut că ei sînt mai mulţi, l-a trecut pe ordinea de zi şi l-a respins. Fără aviz de la comisia de cod electoral, fără o şedinţă comună cu cei de la juridică. De altfel, dl Fenechiu a şi recunoscut în conferinţa de presă că nu e un susţinător al votului uninominal”, spune deputatul PD-L. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, i-a dat şi el o replică lui Fenechiu, arătînd că de vineri democrat-liberalii încep în toată ţara o campanie de informare în privinţa votului uninominal.

Guvernul se salvează cu ordonanţă de urgenţă

Alegerile nu se vor amîna şi nici nu se va schimba sistemul de vot, susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. “Procedurile de delimitare a colegiilor sînt legale şi sistemul de vot uninominal va rămîne şi va fi folosit la 30 noiembrie. Nici nu se amînă alegerile, nici nu se schimbă colegiile, rămîn aşa cum au fost desemnate şi anunţate”, ne-a declarat Bogdan Olteanu.  El susţine că Guvernul are soluţii în cazul în care Curtea de Apel va da cîştig de cauză contestaţiei PRM: emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice legea de alegere a Senatului şi Camerei Deputaţilor punînd-o în acord cu sentinţa judecătorească, şi emiterea hotărîrii de guvern de delimitare a colegiilor uninominale într-o formulă identică cu cea contestată de PRM. Cît priveşte proiectul PD-L, “nu va trece niciodată de Camera pe care o conduc”, a mai spus Olteanu.

×