x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acuzaţii de hărţuire în conducerea Camerei Deputaţilor: "Aţi încercat s-o introduceţi în comisie. Trăgeaţi de ea şi n-a intrat”

Acuzaţii de hărţuire în conducerea Camerei Deputaţilor: "Aţi încercat s-o introduceţi în comisie. Trăgeaţi de ea şi n-a intrat”

03 Sep 2009   •   00:00

O stenogramnă a şedinţei conducerii Camerei Deputaţilor de marţi, 1 septembrie redă un schimb de replici între preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi deputatul PSD Nicolae Bănicioiu pe care îl acuză de hărţuire.



Disputa a pornit de la propunerea lui Bănicioiu de a tranşa cazul consilierei Robertei Anastase care a venit la Comisia Udrea pentru a lua sesizarea ministrului Turismului în care Ludovic Orban era botezat "Organ". În "piesă" au intervenit şi deputaţii PDL Sever Voinescu şi Ioan Oltean.

Nicolae Bănicioiu: Şi, în al doilea rând, aş vrea să lămurim, domnule Voinescu, şi problema legată de acel consilier de la cabinetul preşedintelui, care a venit să sustragă acel document. Înţeleg că este o anchetă în desfăşurare.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, numai o secundă. Lăsaţi-mă două secunde, că vi le pot explica imediat.

Domnul Nicolae Bănicioiu:
Vă rog.
Doamna Roberta Alma Anastase: Eu am cerut. Dar vă rog din suflet, cuvântul sustragere este un lucru foarte grav pe care dumneavoastră îl folosiţi. Lăsaţi-mă să-mi termin ideea până la capăt. Atâta timp cât... este foarte important, pentru că în afară de faptul că dumneavoastră aţi tras-o de mână s-o băgaţi în sala de comisie...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Vă corectez, n-a tras-o nimeni de mână.
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu, ascultaţi-mă două secunde.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu. Erau martori.
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu a intrat.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Inclusiv ziariştii.
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu a intrat în comisie. Ştiţi care este problema? Că există o declaraţie a unui om care venise să asiste la comisie şi care a văzut toată scena şi exista această declaraţie la comisia de anchetă. Haideţi s-o lăsăm...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Eu vă rog să verificaţi, că erau foarte mulţi ziarişti pe hol, erau şi membrii comisiei.
Doamna Roberta Alma Anastase: Da, şi întâmplător n-au apărut imagini, domnule Bănicioiu. Iar în acelaşi timp, eu cred că...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu, au fost martori nişte ziarişti.
Doamna Roberta Alma Anastase: O să vă rog...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Doamnă preşedinte, nu-mi puteţi spune mie ce a făcut.
Doamna Roberta Alma Anastase: Eu nu spun absolut nimic.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Eu am fost de faţă şi am văzut când a cerut documentele. Nu ştiu dacă nu se cheamă sustragere, dar vă spun eu că a vrut să le ia.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu... domnule Bănicioiu, era cu domnul consilier al domnului preşedinte Orban, nu-i aşa?

Domnul Nicolae Bănicioiu: Domnul consilier al preşedintelui Orban unde să fie?
Doamna Roberta Alma Anastase: Exact. Era acolo.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu. Era consilierul dumneavoastră.
Doamna Roberta Alma Anastase: Era acolo, cu dumneaei.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu, nu, nu. Era lângă, un pic mai departe, la vreo trei metri.
Doamna Roberta Alma Anastase: Eu vă spun un singur lucru ...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Eu aş vrea să vedem şi...
Doamna Roberta Alma Anastase: Cuvântul sustragere mi se pare foarte grav. Doi la mână, lângă el aş putea să pun cuvântul hărţuire şi ştiţi foarte bine, că v-a spus c-o hărţuiţi.Şi, trei...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Doamnă Anastase, îmi aduc aminte că nu eraţi de faţă. Dar eu nu cred că ştiţi ce mi-a spus mie doamna respectivă.
Doamna Roberta Alma Anastase: Deci, eu am întrebat-o după aceea.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Vă rog foarte mult nu mai faceţi abuz de ........ acesta, pentru că......
Domnul Sever Voinescu-Cotoi: Păi, nu mai faceţi nici dumneavoastră.
Doamna Roberta Alma Anastase: Nici dumneavoastră nu mai spuneţi sustrageri, pentru că atâta timp cât n-a intrat în comisie...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu, nu. Deocamdată, dumneavoastră vorbiţi.....
Doamna Roberta Alma Anastase: ...mi se pare inadmisibil să spuneţi sustrageri.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Doamnă preşedinte, mă lăsaţi să vorbesc totuşi?
Doamna Roberta Alma Anastase: Păi, nu. Lăsaţi-mă, că intervenisem şi eu şi o să vă rog să mă...




Domnul Nicolae Bănicioiu: Eu v-am lăsat, dar văd că faceţi nişte acuzaţii care nu sunt reale şi vorbiţi despre un fapt la care nu eraţi de faţă.
Doamna Roberta Alma Anastase: Ideea este în felul următor. Am spus-o şi public. Eu vreau să văd raportul comisiei de anchetă, da? Am solicitat Comisia de disciplină, am făcut absolut totul. Când vine acest raport...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Bine, şi eu vreau să-l văd.
Doamna Roberta Alma Anastase: ...o să iau deciziile, dacă într-adevăr lucrurile acestea s-au produs. Dar o să vă rog ca, până la rezoluţie, să nu mai spuneţi sustragere, atâta timp cât n-a intrat în comisia de anchetă, nu a intrat în sală. Trăgeaţi de ea şi n-a intrat.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Doamnă preşedinte, vă rog frumos să aveţi proprietatea termenilor. N-a tras nimeni de ea, da? Doamna respectivă a venit acolo şi era cu mâna pe hârtia respectivă. Nu ştiu cum înţelegeţi dumneavoastră acest fapt. Era... eu am găsit-o când ieşea, a ieşit din sală şi era pe hol. Şi atunci am pus mâna pe document şi am zis: "Ăsta de ce-l luaţi? Ăsta rămâne aici" şi i-am luat documentul din mână.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, eu cred că aici nu spuneţi adevărul.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Eu vă rog ca dumneavoastră să duceţi acesta la final....
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu decid eu. Deci, este o comisie de disciplină, nu eu...

Domnul Nicolae Bănicioiu: ...vă pronunţaţi. Şi dacă tot duceţi această anchetă, poate ne chemaţi şi pe noi, cei implicaţi, că văd că nu ştiu cine a depus o plângere, cutare. Mă acuzaţi pe mine de hărţuire. Păi, scuzaţi-mă, dar nu eraţi de faţă, n-aveţi voie să faceţi aceste lucruri.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, mă lăsaţi să vorbesc şi eu? În primul rând...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu, dar lăsaţi-mă să termin, că vă las imediat.
Doamna Roberta Alma Anastase: Bine.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Deci, nu eraţi de faţă, da? Deci, nu puteţi să folosiţi astfel de cuvinte...
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu. Lăsaţi-mă să termin.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu puteţi şi haideţi să ascultăm ancheta, dar chemaţi-ne şi pe noi.
Doamna Roberta Alma Anastase: Acum, vă rog să mă lăsaţi şi pe mine să termin.Deci, unu la mână, domnule Bănicioiu, lucrurile stau în felul următor. Am solicitat, pentru că este vorba de cabinetul meu...Domnule Sever Voinescu, se poate să încheiem acest... Ştiu că a fost o exprimare şi că există o instrumentare, dar vreau să vă spun un singur lucru. Deci, domnule Bănicioiu, lucrurile stau în felul următor...

Domnul Ioan Oltean:
Numai o secundă. Eu vă rog, stimaţi colegi, totuşi doamna este preşedintele Camerei Deputaţilor. Vă rog să aveţi atâta bun simţ s-o lăsaţi să vorbească, domnule Bănicioiu. Nu se poate, domnule deputat, cu tot respectul, nu se poate. Lăsaţi-o să spună şi pe urmă vorbiţi dumneavoastră. Tot timpul o contraziceţi şi vorbiţi. Este totuşi preşedinta Camerei Deputaţilor.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Oltean, vă rog. Deci, o să vă rog să-mi lăsaţi...Domnule Bănicioiu, acestea sunt informaţiile mele, că secretara mea, când a ajuns acolo... Nu, am să vă spun că la cuvântul sustragere, la cuvântul pe care dumneavoastră vă permiteţi să-l susţineţi şi să spuneţi sustragere, eu adaug hărţuire şi, dacă se probează, mergem... Eu am s-o susţin pe secretară să meargă în instanţă cu chestia aceasta. Dar...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Şi eu am să merg în....Doamnă preşedinte...
Doamna Roberta Alma Anastase: Deci, domnule Bănicioiu, mă lăsaţi?




Domnul Nicolae Bănicioiu: Secretara dumneavoastră nu avea de unde să ştie de acel document...
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, mă lăsaţi să-mi termin şi eu ideea, că aşa este civilizat într-un Birou permanent.Lucrurile stau foarte simplu. Eu n-am vrut să fac această anchetă în interiorul cabinetului preşedintelui Camerei, pentru că n-ar fi fost un lucru corect. Eram în interiorul cabinetului, oamenii sunt colegi acolo şi n-ar fi fost o anchetă obiectivă. Şi atunci am sesizat comisia de disciplină. Această comisie de disciplină se desfăşoară şi ne va prezenta un raport şi în primul rând mie, pentru că vorbesc de un angajat de la cabinetul preşedintelui Camerei. Pe baza acelui raport, administrativ, în raport cu angajata mea, în cazul în care a greşit, voi lua acele decizii fireşti.Dar, doi la mână, vă rog, în schimb, la adresa mea personală, pentru că vă spun şi în faţa dumneavoastră ceea ce am spus public şi-mi asum ca preşedinte al Camerei, n-am dat nici o dispoziţie în acest sens şi nu discut lucrul acesta şi v-o spun cu responsabilitatea preşedintelui Camerei.Şi de aceea voi fi intransigentă cu subiectul acesta.Dar vă spun, domnule Bănicioiu, între noi, colegial, dacă s-a întâmplat ceea ce mi-a spus secretara mea, este foarte grav, domnule Bănicioiu, că aţi pus mâna pe ea, că aţi încercat s-o introduceţi în comisie şi că, numai ţipând, dumneavoastră v-aţi oprit. Este foarte grav.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Doamnă preşedinte, n-am pus mâna pe ea, ca să vă liniştiţi.
Doamna Aurelia Vasile: Doamnă preşedinte, ............. şi 40 de persoane.......

Domnul Nicolae Bănicioiu:
Nu mai folosiţi astfel de termeni.
Doamna Roberta Alma Anastase: Deci, eu vă spun doar ceea ce mi-a povestit ea.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Nu, nu. Dumneavoastră nu eraţi acolo...
Doamna Roberta Alma Anastase: Şi atunci este grav, domnule Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Doamnă preşedinte, este grav ce faceţi dumneavoastră. Deci, nu a pus nimeni mâna pe ea, nici eu, nici altcineva. Folosiţi termeni de genul hărţuire, fără să aveţi habar, pentru că nu aţi fost acolo, doamnă preşedinte. Deci, ceea ce spuneţi dumneavoastră este foarte grav.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, n-am făcut nimic altceva decât...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Este foarte grav. Lăsaţi ancheta să se desfăşoare.
Doamna Roberta Alma Anastase: Asta v-am şi spus. Deci, v-am spus ce am făcut instituţional.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Păstraţi-vă părerile personale pentru dumneavoastră. Vă rog mult.
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Cum eu mi le păstrez pentru mine, păstraţi-le şi dumneavoastră.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, dumneavoastră aţi deschis acest subiect. Era firesc să vă spun...

Domnul Nicolae Bănicioiu: Eu v-am declarat un fapt, doamnă preşedinte....
Doamna Roberta Alma Anastase: Ia eu v-am spus procedural...

Domnul Nicolae Bănicioiu: ...care ar fi trebuit să vă preocupe totuşi.
Doamna Roberta Alma Anastase: M-am preocupat, domnule Bănicioiu, mult mai mult decât v-a preocupat pe dumneavoastră.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Atunci, vă rog mult. Poate ne spuneţi ce căuta doamna respectivă acolo.
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, lăsaţi-mă să vorbesc, pentru că asta chiar este o lipsă de eleganţă din partea dumneavoastră.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Păi, nu mai vorbiţi prostii......
Doamna Roberta Alma Anastase: Nu vă este ruşine, domnule Bănicioiu? Dar cum vă permiteţi să vorbiţi în felul acesta?

Domnul Nicolae Bănicioiu: Dar dumneavoastră cum vă permiteţi să mă acuzaţi pe mine că hărţuiesc pe cineva?
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule Bănicioiu, o să sesizez Comisia juridică şi de disciplină în ceea ce vă priveşte.

Domnul Nicolae Bănicioiu: Să sesizaţi, chiar vă rog. Şi v-aş ruga să vă controlaţi. Cum adică?
Doamna Roberta Alma Anastase: Cred că putem să închidem această şedinţă de astăzi.

×
Subiecte în articol: politic