Guvernul a decis printr-o ordonanta de urgenta ca prefectul isi va pierde, incepand cu 1 ianuarie 2006, statutul de demnitar si va deveni inalt functionar public, fara sa aiba dreptul de a face parte dintr-un partid politic, de a intra in greva si de a infiinta organizatii sindicale proprii.
Astfel, reprezentantii Guvernului in teritoriu au avut de ales intre calitatea de inalti functionari publici si functia in partidul caruia ii apartin. Cei care au ales calitatea de prefect au fost obligati de actul normativ sa dea examen de atestare pe post. Ca urmare, au primit, la sfarsitul saptamanii trecute, atestare pe post ca inalti functionari publici prefectii din 39 de judete. Singurii prefecti care nu au fost inca numiti de Guvern in noua calitate sunt cei din judetele Caras-Severin, Dambovita si Ilfov.
ATRIBUTII. Potrivit noilor reglementari, prefectul va fi ajutat de doi subprefecti sau de trei, in cazul Bucurestiului, si va avea dreptul sa verifice legalitatea actiunilor primarului si ale presedintelui consiliului judetean, sa avizeze, cu rol consultativ, proiectele de buget si situatiile financiare ale serviciilor publice deconcentrate si sa propuna sanctionarea conducatorilor acestor servicii. Prefectii si subprefectii numiti in alt judet decat cel de domiciliu vor beneficia de o prima de instalare egala cu trei salarii, precum si de o
locuinta de serviciu in baza unui contract de inchiriere.
BUCURESTI. Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a ales sa renunte la calitatea de membru al PD pentru a deveni inalt functionar public. Noul subprefect al Capitalei a fost numit Costel Simion, fostul sef al Corpului de Control al ministrului Economiei si Comertului. El a absolvit Academia de Politie si Facultatea de Drept din Iasi.