Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray, spune că Bruxelles-ul nu a impus României un termen-limită pentru adoptarea celor patru coduri juridice, contrazicând astfel declaraţiile preşedintelui Băsescu.
În ţară, conservatorii, nemulţumiţi de graba şi modul de adoptare a celor patru coduri, au protestat în faţa Ministerului Justiţiei.
Adrian Năstase a adresat joi o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, pentru a lămuri dacă adoptarea celor patru Coduri juridice până în iunie este o solicitare expresă europeană sau nu.
Subliniind poziţia Comisiei Europene de marţi potrivit căreia este necesar ca proiectele de coduri să fie dezbătute "în amănunt" în societate şi în cadrul profesiei, Năstase aminteşte că preşedintele Băsescu a cerut ca Executivul să-şi asume răspunderea pentru cele patru coduri, motivând că dacă aceste acte normative nu vor fi finalizate până la raportul CE din iunie, Comisia va tăia o parte importantă din finanţările pentru România.
ÎNTREBARE PENTRU BAROSSO
"De aceea, dincolo de exprimarea diplomatică din declaraţia de marţi, aş dori să va întreb direct, în calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din România şi în numele multor colegi ai mei, dacă adoptarea acestor patru Coduri până în iunie - conţinând, la acest moment, nenumărate prevederi controversate (aşa cum arată poziţiile critice ale zecilor de ONG-uri din România) - reprezintă o solicitare expresă a Comisiei Europene sau doar o invenţie a preşedintelui Băsescu, în virtutea excesului de zel", îl întreba joi Năstase pe Barosso. În cazul în care, într-adevăr, adoptarea Codurilor reprezintă solicitarea Comisiei Europene, Năstase îl mai întreba pe Barosso dacă "îşi va asuma Comisia Europeană responsabilitatea pentru adoptarea acestor Coduri, în ciuda numeroaselor lor imperfecţiuni, sub imperiul acestui «ultimatum»".
Ieri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a dat un răspuns solicitării lui Năstase. Într-o declaraţie citată de Mediafax, Gray a reiterat aşteptarea Comisiei Europene privind "consultări ample" pe tema celor patru coduri şi a susţinut că oficialii europeni nu au impus nici un termen-limită pentru adoptarea codurilor.
CONSULTĂRI AMPLE
"În ultimul raport, Comisia a subliniat că trebuie să existe o evaluare a impactului celor patru noi coduri, dar şi un proces de consultare cât mai cuprinzător. Este important ca noile coduri să fie discutate în amănunt, atât în societate, cât şi de către practicanţii dreptului", a declarat Gray, precizând că CE nu a stabilit un termen- limită României pentru adoptarea codurilor.
"CE va continua să urmărească îndeaproape acest proces şi consideră că România trebuie să îşi asume responsabilitatea de a garanta faptul că adoptarea codurilor va urma procesul de reformă judiciară în conformitate cu angajamentele asumate la data aderării la UE", a mai spus Gray. Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că Adrian Năstase va primi şi un răspuns scris la scrisoarea sa. În ţară, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu spune că adoptarea codurilor ne poate ajuta să avem un raport pe justiţie bun, dar că trebuie să avem grijă şi la calitatea textelor.
SOMAŢIA ONG-URILOR
Comisiile parlamentare de specialitate au început săptămâna trecută discuţiile pe tema proiectelor celor patru coduri juridice. Dacă Parlamentul nu va adopta codurile până la 15 mai, acestea vor fi adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern. Mai multe organizaţii nonguvernamntale au depus săptămâna aceasta la Guvern "o somaţie" cerând retragerea codurilor din Parlament şi dezbaterea publică a acestora, în caz contrar ameninţând cu acţiuni în instanţă.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că marţi va avea o discuţie cu reprezentanţii acestor ONG-uri pentru a lămuri subiectul.
Citește pe Antena3.ro